Archief
Dios Lentefeest

Dios Lentefeest begonnen: 'We zijn enorm in trek'

Het seizoen van feestweken is weer begonnen. In Den Hoorn trapt het Dios Lentefeest deze week af. Hoewel de feestweek ook in trek is bij inwoners van andere kernen, is het vooral een feest voor Den Hoorn zelf.

Het Dios Lentefeest werd 41 jaar geleden voor het eerst gehouden om geld in te zamelen voor het jubileumkamp van handbalvereniging Dios, die toen tien jaar bestond. Het was destijds nog een klein feestje, op het eigen complex. "Na een x aantal jaren vroeg de gemeente of we er een dorpsfeest van konden maken. Toen is het verhuisd van de vereniging naar het Koningin Julianaplein", weet Alex Gielesen, voorzitter van het Dios Lentefeest. Over die eerste editie van 1982 zegt hij: "Ik had er bij kunnen zijn, maar was er niet. Er lopen wel mensen rond die dat eerste Lentefeest hebben meegemaakt."

Voor elk wat wils

Tijdens het Dios Lentefeest is er voor jong en oud wel iets te beleven. "We beginnen met een kindermiddag op het plein voor de echte kleintjes en een survivaltocht voor de basisschoolkinderen. Vrijdagmiddag is er een bingo voor de senioren. Voor iedere doelgroep hebben we iets."

"Je merkt dat Den Hoorn groeit en we zijn enorm in trek", vervolgt Gielesen. "Je ziet dat er ook vanuit de nieuwbouwwijken er langzaamaan mensen bij komen. Het begint met een pubquiz, dat kennen ze. En daarna zie je steeds meer mensen zeggen: 'Wat een leuk feest hier in het dorp!'. Dat draagt bij aan de animo en de grote hoeveelheden mensen die we krijgen."

Beluister het hele gesprek met Alex Gielesen:

Lenteloop

Een hoogtepunt in het programma is volgens Gielesen onder andere de Dios Lenteloop op zaterdagmiddag. "Zondagochtend is er een wandeltocht voor de liefhebbers: 5, 10 of 20 kilometer wandelen. Met aansluitend op het plein een gezellige familiedag. Voor de kinderen is er wat te doen, voor de ouderen ook en er treedt een bandje op. Dit jaar is het thema Brazilië, dus cocktails, Caribische muziek." Voor bepaalde onderdelen dien je je vooraf in te schrijven. Dat kan via de website van het Lentefeest. "De feestavonden zijn uitverkocht", zegt Gielesen.

Het Dios Lentefeest duurt nog tot en met Tweede Pinksterdag.

Kalender feestweken

24 t/m 29 mei: Dios Lentefeest
7 t/m 10 juni: Sport & Spel Maasland
14 t/m 17 juni: Dorpsfeest Ter Heijde
14 t/m 17 juni: Heulse Feestweek
21 t/m 25 juni: Honselse Feestweek
28 juni t/m 1 juli: Voorjaarsfeest Monster
5 t/m 9 juli: Feestweek 's-Gravenzande
12 t/m 15 juli: Zomerspektakel Maasdijk
21 & 22 juli: Waterpop
27 juli: Profronde Westland
5 t/m 13 augustus: Zomerfeest Schipluiden
8 t/m 12 augustus: BraDeLier
16 t/m 19 augustus: Westland Reünie
30 augustus t/m 2 september: Feestweek Bij Barth