Archief
Brunel Solar Team

Brunel Solar Team

Honselse Vincent bouwt mee aan zonneauto: 'Begonnen met liefde voor techniek'

Studenten van de TU Delft bouwen ook dit jaar een auto die volledig draait op zonne-energie. Vincent Groen uit Honselersdijk is een van hen. "Het is mooi om te zien wat je kunt bereiken met puur de kracht van de zon."

Vincent was klaar met zijn bacheloropleiding aan de Technische Universiteit en besloot niet direct verder te gaan studeren. "In plaats van meteen door te stromen naar mijn master, wilde ik mijn kennis gaan toepassen in een leuk project. Zo ben ik bij het Brunel Solar Team terechtgekomen."

Het Solar Team bestaat sinds begin deze eeuw. Studenten van de TU in Delft geven ruim een jaar van hun studie op om mee te kunnen doen aan racewedstrijden met een wagen die rijdt op zonne-energie. In de loop der jaren zijn meerdere auto's gebouwd. Tien keer behaalde het team de eerste plek in wedstrijden in Australië en Zuid-Afrika.

Brein

In het huidige team is Vincent verantwoordelijk voor de software. "Dus eigenlijk het brein van de auto, alles dat in de auto wordt aangestuurd door de computer."

Tekst gaat verder onder de video.

"Het is een heel mooi project om te inspireren met techniek en duurzame energie. Het is mooi om te zien hoe enthousiast iedereen er van wordt en wat je kunt bereiken met puur de kracht van de zon", aldus Vincent.

Startblok

Vincent was maandag op bezoek bij zijn oude basisschool, 't Startblok in Honselersdijk. Daar liet hij de vorige auto, de Nuna 11s, aan de kinderen zien. Die kregen ook de mogelijkheid om hem vragen te stellen. Voor de Westlander zat de liefde voor techniek er al vroeg in. "Ik heb altijd al iets gehad met techniek. Uiteindelijk ben ik bij programmeren gekomen en zodoende op de universiteit en zo kwam ik bij dit project terecht. Maar het is allemaal begonnen bij een liefde voor techniek."

Momenteel bouwt Vincent mee aan een nieuwe zonneauto. "Daarmee rijden we eind oktober in Australië het wereldkampioenschap", zegt hij. De 3000-kilometer lange route voert dwars door de afgelegen gebieden, van Darwin naar Adelaide. "Het is meer een soort marathon dan een sprintrace."

En heeft Vincent nog toekomstdromen? "Eerst willen we het WK winnen. Dat is de dichtstbijzijnde droom. En daarna om met zo'n mooi project door te kunnen gaan. Dat zou hartstikke mooi zijn."

Brunel Solar Team