Archief
WOS

'Nieuw WestlandTheater De Naald gaat 27 september 2027 open'

Jeroen van de Wiel is sinds 1 oktober directeur van WestlandTheater De Naald. Hij steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken.

Van de Wiel heeft ervaring opgedaan als directeur van de Schouwburg in Almere en het Haagse poppodium Paard. "Meestal is een theater geworteld in de gemeente. Dat is hier niet anders. Er zijn ook veel vrijwilligersverenigingen die hier een ruimte huren. We doen ook met onze culturele partners van alles. Maar je kunt het niet vergelijken met andere gemeentes."

Komend theaterseizoen

Van de Wiel kijkt terug op acht leuke en hectische maanden. "Er moest ook direct een nieuw theaterprogramma in elkaar gedraaid worden. Daarmee zijn we met ons team stevig aan de slag gegaan. Deze week werd tijdens de bomvolle presentatieavond het theaterprogramma voor het komende seizoen gepresenteerd. Afgelopen dinsdag is de voorverkoop gestart en ik kan alleen maar blij zijn als ik zie hoeveel kaarten er zijn verkocht en hoeveel voorstellingen er al zijn uitverkocht. Ik ben ook trots op twee voorstellingen die eigenlijk te groot zijn voor onze zaal, waaronder 'Murder on the Oriënt Express'. Daarvoor gaan we het theater (technisch) verbouwen. Ik ben blij dat we die in een klein theater als De Naald toch kunnen tonen."

Nieuwbouw

Van de Wiel heeft een aantal opdrachten aan zichzelf en zijn team gegeven. "Een daarvan is de nieuwbouw die we samen met de gemeente willen oppakken. We hebben gekeken hoe we het theater zo effectief als mogelijk kunnen gebruiken, want het is een beetje klein en een beetje vol."

De Naald is al jaren opzoek naar een nieuwe locatie. "Ík wil geen nieuw theater, maar de gemeente Westland", zegt Van de Wiel bewust politiek correct. "Er is gelukkig een plek tegenover het huidige theater beschikbaar. Als we samen met de gemeente een goed plan maken, kunnen we in de huidige Naald doorgaan tot er een nieuw theater gebouwd is. Dan valt er geen gat doordat we dicht moeten. Dat zou perfect zijn."

Feestelijke opening

De kans dat de nieuwbouw gerealiseerd gaat worden, is honderd procent", stelt Van de Wiel zelfverzekerd. Op de vraag wanneer dat dan gerealiseerd moet zijn, antwoordt Van de Wiel: "27 september 2027. Dan moet er onder andere een derde zaal bijgekomen zijn voor alle amateurvoorstellingen. We moeten nu te vaak nee zeggen. Daarnaast moet de grote zaal nog iets groter worden. We zijn nu vaak te snel uitverkocht."


Het hele verhaal van Jeroen van de Wiel zie je vanaf vrijdagavond 18.00 uur op WOS TV in de talkshow Aan Tafel. De uitzending is daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.