Archief
Westlands Museum

Westlands Museum

Expositie Westlandse jeugdcultuur sluit eerder

De expositie Jeugdcultuur in het Westland in het Westlands Museum in Honselersdijk beleeft aankomende zondag haar laatste dag. Dat kan tot verwarring leiden, omdat in de agendarubrieken van onder meer Cultuurweb Westland en Bezoek Westland nog steeds staat dat de expositie tot en met zondag 2 juli duurt.

Dat de expositie zes weken eerder sluit, is al "een tijdje geleden besloten", zegt conservator Marjonne Kube desgevraagd tegen de WOS. "Het heeft zeker niet te maken met de populariteit van deze tentoonstelling", verklaart zij. "Het heeft een praktische reden: wij wilden nog vóór de zomer met een nieuwe tentoonstelling komen", aldus Kube. Op 9 juni start een expositie over botanische kunst van Anita Walsmit-Sachs.

Hokken

De nu aflopende expositie laat zien dat de jeugdcultuur van het Westland zich onderscheidt door grote, levenslange vriendengroepen die bijeenkomen op plekken die vaak een relatie hebben met de tuinbouwsector, zoals de schuurfeesten en de hokken.

De vele sosen in het Westland werden opgericht vanuit de kerken, die op die manier trachtten de jongeren aan zich te blijven binden. De sosen organiseerden activiteiten en grote dansavonden waarvoor bandjes werden geboekt. Later werden het de schuurfeesten en de hokken die het landschap bepaalden.

Wie deze tentoonstelling nog op zijn/of haar actielijstje heeft staan, moet dus heel snel zijn. De toegangsprijs bedraagt 7,00 euro.