Archief
WOS

Trekkertrek na vijf jaar terug in Schipluiden

Liefhebbers van grote tractoren kunnen komende zomer hun hart weer ophalen. In Schipluiden wordt het evenement Trekkertrek weer gehouden.

Trekkertrek ontstond in 2009 als onderdeel van het honderdjarig bestaan van de oranjevereniging in Schipluiden. Nadat zij het tien jaar hadden georganiseerd, stopten de vorige organisatoren er in 2018 mee. Omdat niemand het stokje wilde overnemen, was er de afgelopen jaren geen Trekkertrek. "Wij hebben het nu weer opgepakt", zegt Gert-Jan van Dooremaal, die ook betrokken is bij de Boeren- en Paardenmarkt. Hij hoopt dat er op zaterdag 26 augustus weer veel mensen komen kijken. "Bij de vorige edities liep het fantastisch."

Voorheen vond het evenement plaats aan de Dorppolderweg, dit keer is gekozen voor een andere locatie. "De oude locatie valt in een stiltegebied, daar was ieder jaar gedoe over", vertelt Van Dooremaal. "Wij doen het op het land van de maatschap Rodenburg aan de Klaas Engelbrechtsweg, nabij de carpoolplaats."

Beluister het hele interview met Gert-Jan van Dooremaal:

Kracht

Maar wat houdt Trekkertrek nu precies in? "De boer wil graag weten wat zijn trekker eigenlijk kan presteren. Kijken wat de kracht is", legt de organisator uit. "De trekker wordt aan een sleepwagen gekoppeld en moet een traject afleggen. Gedurende dat traject geeft de sleepwagen meer weerstand en die trekker moet daar doorheen zien te trekken. En op het moment dat die de streep haalt, heeft-ie een full pull en is het de winnaar. Het is dus heel eenvoudig, het is het testen van de trekker.

Een eerste oproep heeft al een stuk of zestig inschrijvingen opgeleverd en de organisatie hoopt richting de negentig te gaan. Er worden prijzen verdeeld in meerdere klassen. "Je kunt het met zo'n kleine tweecilinder trekker die voor een grasmaaimachine staat niet opnemen tegen een grote joekel van 6 ton die ik weet niet wat trekt."

Feestavond

Naast het kijken naar tractoren is er ook een feestavond. Daar treden onder andere coverband Still Blue en feestduo Kornuit & Co op.

Bekijk een impressie van de laatste editie in 2018: