Archief
Gemeente Westland

Fairtradetitel Westland met twee jaar verlengd

Westland mag zich ook de komende twee jaar Fairtradegemeente noemen. Dit predikaat werd in 2019 voor het eerst aan haar verleend.

Het oogmerk van de internationale Fairtradebeweging is de oorzaken van armoede aan te pakken. Dit is gebaseerd op het uitgangspunt dat Iedereen genoeg zou moeten kunnen verdienen om eten en kleding te kopen, kinderen naar school te sturen, medische zorg te ontvangen en om te sparen.

Uit handen van Stichting Westland Fairtrade ontving wethouder Pieter Varekamp een cadeaudoos met 'eerlijke' producten. Dit als bedankje voor het leveren van een concrete bijdrage aan een betere wereld voor iedereen. Varekamp: "Wij vinden eerlijke handel heel belangrijk voor mens en milieu en zijn dan ook trots dat we de komende twee jaar weer ‘Fairtrade gemeente’ zijn. Zeker in een gemeente met een glastuinbouwsector van wereldniveau weten wij hoe belangrijk eerlijke handel is in onze strijd voor wereldwijde voedselzekerheid."

Met de titel laat de gemeente zien aan deze doelen te willen bijdragen. Enerzijds door middel van de focus op Fairtradeproducten in de eigen bedrijfsvoering, maar ook door te bouwen aan een gemeente waarin het goed ondernemen en werken is. Daarbij is er groeiende aandacht voor de impact, die Westlandse ondernemers willen maken en welke rol de gemeente daarin heeft.

Stichting Westland Fairtrade is blij dat veel supermarkten, horecagelegenheden, bedrijven en organisaties Fairtradeproducten verkopen en/of gebruiken. Een toenemend aantal inwoners is er zich van bewust dat je hierdoor een verschil kunt maken voor mensen in ontwikkelingslanden. "Eén Fairtradeproducent kan gemiddeld 10 familieleden langdurig onderhouden", aldus de stichting.