Archief
Gebruikersplatform Bodemenergie

Gebruikersplatform Bodemenergie

WKO Duurzaamheid Award voor Bart van Meurs en Leen van Leeuwen

Bart van Meurs en Leen van Leeuwen van Koppert Cress/Division Q zijn de winnaars van de WKO Duurzaamheid Award 2023. De onderscheiding krijgen ze voor de manier waarop zij zich inzetten voor hun WKO-systeem en de promotie van bodemenergie in het algemeen.

De WKO Duurzaamheid Award is een initiatief van het Gebruikersplatform Bodemenergie, dat zich inzet voor het optimaal gebruik van energie uit de bodem middels warmte- en koudeopslag (WKO). Het was de zesde keer dat de prijs werd uitgereikt. Van Meurs en Van Leeuwen kregen de award uit handen van professor Annelies Huygen, hoogleraar Ordening van energiemarkten aan de Universiteit van Utrecht, tijdens het Nationaal Symposium Bodemenergie in Utrecht.

Van Meurs en Van Leeuwen zijn productontwikkelaar en beheerder bij Division Q, het technologiebedrijf van Koppert Cress in Monster. In 2018 werden de twee ook al eens genomineerd. Het duo maakt op een zeer onderscheidende manier gebruik van bodemenergie, waarbij vooral Van Meurs ook voor innovaties op dit gebied zorgt. Om die reden mochten zij de prijs nu mee naar huis nemen. "Van Meurs en Van Leeuwen zijn grote drijvende krachten binnen de toepassing van bodemenergie in de glastuinbouw", oordeelde de jury.

Koppert Cress doet veel aan verduurzaming. Het bedrijf maakt onder meer gebruik van Hoge Temperatuur Opslag (HTO) en onttrekt warmte aan alles wat een bijdrage kan leveren, zoals de lucht, het water, de motoren in de koelcel, het kantoor en de kas. In 2022 werd een aparte divisie opgericht, Division Q, om de hele tuinbouwsector te helpen en te inspireren op het gebied van duurzaamheid. Zo gaat het bijvoorbeeld ook samenwerkingen aan met veelbelovende startups.