Archief
Gemeente Westland

Gemeente Westland

'ISW Vakcollege kan niet wachten op uitvoering Flora Campus Westland'

De opname van het nieuwe ISW Vakcollege in de Flora Campus Westland wordt alom bejubeld, maar de vraag is of die onderwijsinstelling kan wachten op de uitvoering van dat masterplan.

Die vraag speelde donderdagavond een belangrijke rol in de commissievergadering van de gemeenteraad, waar het Campus-plan voor het eerst in de politieke arena aan de orde kwam.

Door diverse fracties werd er op gewezen, dat aan de oostkant van het World Horti Center sinds 2016 een bestemmingsplan geldt voor de zogeheten 'bloembladen'. Daar zou bijvoorbeeld binnen de kortste keren een vergunning verleend kunnen worden voor het nieuwe ISW Vakcollege. Al speelt daarbij dan direct de vraag of de huidige grondeigenaar daar ook voor te porren valt.

'Postzegel'

Bovendien wil het college van B en W het liefst niet gaan tornen aan het masterplan dat er nu ligt. Daarin heeft ISW Vakcollege een prominente plek aan de westkant van het World Horti Center. Wethouder Ben van der Stee acht het mogelijk om, vooruitlopend op de realisering van het grote plan, alvast voor 'een postzegel' binnen dat gebied in een jaar tijd een bestemmingsplan te maken voor de bouw van het ISW Vakcollege. "Dan zit dat wel direct op de goede plek in het masterplan", aldus Van der Stee.

Concept-samenwerkingsovereenkomst

Peter Duijsens (Westland Verstandig) was geschrokken van een concept-samenwerkingsovereenkomst die bij de stukken zit. Hij vindt dat dit tot een te grote afhankelijkheid voor de gemeente kan leiden. Duijsens wijst in dit verband op de ervaringen met OBWZ (Westlandse Zoom) en ONW (het woongebied tussen 's-Gravenzande en Naaldwijk).

Vele partijen vragen zich af wat in de praktijk de verbinding zal zijn van de Flora Campus als zodanig en de wens van een HOV-knooppunt (hoogwaardig openbaar vervoer) in het nu afgebakende gebied. GBW had al eerder laten weten geen voorstander te zijn van massale woningbouw op en rondom de campus. Het CDA acht die woningbouw echt noodzakelijk om de gewenste lightrail mogelijk te maken.

Vier insprekers

Aan het begin van de commissievergadering hadden enkele insprekers een lans gebroken voor het masterplan. Onder hen was voorzitter Marck Hagen van de werkgeversorganisatie VNO-NCW Westland-Midden-Delfland. "Ook individuele bedrijven die bij ons lid zijn, zoals onder andere Rijk Zwaan hebben ons benaderd om te benadrukken dat zij zeer verheugd zijn over het plan", zei Hagen. "In het voorbeeld van Rijk Zwaan ontstaan er in de komende jaren vele nieuwe vacatures. Op dit moment staan er ruim 100 vacatures open alleen al bij hen in De Lier. Dat vraagt om goed personeel van alle niveaus. Goede opleidingen in de regio zijn daarom belangrijk. Het is dan ook fijn dat dit ingepast kan worden in een aantrekkelijke schoolomgeving!"

Locatiedirecteur Sjoerd Timmerman van het ISW Vakcollege deed niet voor hem onder. Hij ziet allerlei bijkomende voordelen van een nieuwe vestiging aldaar. Timmerman voorziet allerlei samenwerkingsvormen met bedrijven op de campus. Ook zou de school een deel van het groenonderhoud op de campus voor haar rekening kunnen nemen.

Ronald Rouwendaal sprak in namens de in Westland actieve woningcorporaties. "Wij kunnen net zo snel permanente- als flexwoningen bouwen", zei hij. Wel zetten de corporaties vraagtekens bij het percentage sociale huurwoningen in het plan. Volgens de regionale afspraken zou dat 30 procent moeten zijn, maar kijkend naar het masterplan komen de corporaties niet verder dan 18 procent.

Vanja van der Palm van het Honselse softwarebedrijf Jem-Id liet blijken dat haar onderneming heel graag naar de innovatieve omgeving van de Flora Campus zou willen verhuizen. "Wij willen in de komende vier jaar groeien met 90 medewerkers", verklaarde zij.

Het masterplan Flora Campus Westland wordt verder besproken in de gemeenteraadsvergadering van 24 mei.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland