Archief
Google Streetview

Google Streetview

Rozenlaan krijgt voorkeur nieuwbouw Maassluise sporthal

De Olympiahal in Maassluis wordt als het aan onderzoekers ligt een duurzaam sportcomplex op de Rozenlaan dat gaat over sport, gezondheid en welzijn.

Tijdens een druk bezochte thema-avond is de huidige locatie, de Rozenlaan gepresenteerd als voorkeurslocatie voor de nieuwe Olympiahal. De huidige hal is sterk verouderd en klopt de belijning van de sportvelden niet meer, die zijn nu te klein. Onderzocht is wat een geschikte locatie is en welke samenwerking er tussen de verschillende gebruikers van het toekomstige complex mogelijk is.

Veld Excelsior draaien

In het onderzoek zijn de huidige locatie op de Rozenlaan en een nieuwe locatie op de Kastanjedal of Richard Hollaan onderzocht. De onderzoekers legden tijdens hun presentatie uit dat bouwen op de Rozenlaan de beste optie is. Dat kan door het eerste veld van Excelsior Maassluis te draaien. Op die manier kan er een gecombineerd sportcomplex met Excelsior en judo-instituut Mahorokan worden gebouwd. De locatie is goed bereikbaar en ruimtelijk inpasbaar. Op de plaats van de huidige hal is ruimte voor 150 parkeerplekken, waardoor ook rekening wordt gehouden met de parkeerproblemen op de Rozenlaan. Op deze locatie zou er volgens de onderzoekers ook mogelijkheden zijn voor de bouw van een appartementencomplex met 30 à 40 woningen. Ook al gaat deze optie ten koste van een deel van het trainingsveld van Excelsior, de voetbalclub krijgt wel een nieuwe verenigingsaccommodatie.

Andere opties die voor de nieuwbouw zijn onderzocht zijn de bouw op de Rozenlaan, maar dan op het huidige trainingsveld van Excelsior Maassluis. Dat past niet in de beschikbare ruimte. De derde optie is de hal en de ruimte van Mahorokan te verplaatsen naar het Kastanjedal. Maar daarmee zou een samenwerking met Excelsior zijn uitgesloten. Ook nieuwbouw op de Richard Hollaan is onderzocht maar de inpassing wringt ook daar een beetje.

Initiatiefase

Het project bevindt zich nu in de initiatiefase. In deze fase wordt gekeken of de uitvoering van het project haalbaar en zinvol is. De volgende stap is de definitiefase waar de belangengroepen en bewoners worden gevraagd om hun mening en ideeën te geven. In het eerste kwartaal van 2024 zal dan een besluit genomen worden.
Eerder heeft de gemeenteraad al besloten dat er een versnelling moet komen voor de vernieuwing van binnensportaccommodaties. Op 31 mei 2022 stelde de gemeenteraad een voorbereidingskrediet beschikbaar voor de ontwikkeling van binnensportaccommodaties.

Belangrijke criteria nieuwbouw

* sporten moet tijdens de nieuwbouw door blijven gaan
* sportcomplex moet passen bij de nieuwe locatie
* goed bereikbaar en ruimte voor parkeren
* voordelen van gezamenlijk gebruik, zoals delen kantine
* identiteit van het gebouw dat past bij de gebruikers
* meerwaarde door woningbouw
* inbedding in het groene landschap
* financieel haalbaar