Archief
WOS

Wonen bij de tuinder kan in de Hoek, maar in Westland nog niet

In Hoek van Holland is het wonen van arbeidsmigranten op het erf van de tuinder een feit, maar in Westland wil het nog niet van de grond komen.

De huisvesting in Hoek van Holland, gemeente Rotterdam, is bij kwekerij 4Evergreen op het Kapittelland gerealiseerd. Daar zijn in april vier studio's gebouwd, waarin twee tot drie personen per studio kunnen wonen.

In Westland is het bevorderen van wonen op het erf bij de kweker opgenomen in het huidige collegewerkprogramma. Er zijn inmiddels meer dan tien initiatieven aan de gemeente voorgelegd, maar er is nog geen aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend.

Het is erg moeilijk om daarover kwekers aan het woord te krijgen. Ook Glastuinbouw Westland is nog terughoudend. De betrokken tuinders lopen niet te koop met hun huisvestingsplannen, mede als gevolg van het verzet vanuit de omgeving bij eerdere initiatieven en met name door de ernstige incidenten rondom het beoogde woonpark in De Lier.

Investeringen te hoog?

Tuinders kunnen via de Initiatieventafel Westland, een vooroverlegplatform van de gemeente om initiatieven in de leefomgeving te beoordelen, een aanvraag doen voor huisvesting op het eigen erf. De gemeente beoordeelt die aanvragen op wenselijkheid en haalbaarheid. Vervolgens kunnen tuinders, bij een positieve beoordeling door de gemeente, een aanvraag omgevingsvergunning indienen. "Op dit moment zijn er geen aanvragen voor een vergunning ingediend. De initiatiefnemers geven aan dat de investeringen nu (te) hoog zijn", aldus de gemeente.

Fractievoorzitter Peter Duijsens van Westland Verstandig heeft nu bij het college van B en W vragen over de stand van zaken ingediend. Hij verlangt een totaaloverzicht van aanvragen en daarbij de reden dat geen medewerking gegeven wordt.