Archief
YouTube Pullka & Seahiking

YouTube Pullka & Seahiking

Nieuwe sport geïntroduceerd in 's-Gravenzande: seahiking

De zee: je kunt erin zwemmen, duiken en surfen. Maar in 's-Gravenzande kun je ook in de zee hiken. De sport seahiking werd daar dit weekend voor het eerst geïntroduceerd.

Seahiking is overgewaaid vanuit Frankrijk. Daar wordt de sport al door veel mensen beoefend en zijn er zelfs kampioenschappen. "Het is een soort hiken door het water, door de branding heen, met een peddel in je hand", vertelt Sjoerd van den Boogert van surfschool Waves 'n Ripples uit 's-Gravenzande. Daar konden mensen zondag voor het eerst seahiken. "De peddel gebruik je om sneller door het water te kunnen bewegen."

Van den Boogert werd enige tijd door de sport gegrepen toen hij deze beoefende in Scheveningen. "Aan het begin had ik m'n twijfels: je gaat toch niet met een peddel door het water lopen?!" Maar na één keer was hij verkocht. "Ik dacht: dit is supertof. Je wordt er fit van, je bent lekker bezig in de zee, je springt door de golven heen en je kunt allemaal oefeningen doen."

Beluister het hele gesprek met Sjoerd van den Boogert:

Toegankelijk voor iedereen

Jong en oud, man en vrouw: seahiking is volgens de surfschooleigenaar toegankelijk voor iedereen. "Je kunt het zo zwaar maken als je wil. Het is ook een heel veilige sport. We gaan niet dieper dan je kunt staan. Je blijft voorin de branding. Je hebt een band om je middel die kun je uittrekken en die blaast zich op, op het moment dat je zou afdrijven in een mui. Dan heb je in elk geval een soort drijfband bij je. Maar we zijn met een groep, we zoeken de gevaren niet op."

Het seahiken wordt een vast onderdeel van de surfschool: "We willen het één keer per week gaan doen", aldus Van den Boogert.