Archief
WOS

Drukte bij huisartsenpost nog lang niet opgelost: 'Misschien wel nooit meer rustig'

Er is nog altijd veel drukte bij huisartsenposten. Al wordt er van alles aan gedaan om wachttijden in te korten.

Ook in het Westland zijn er personele problemen en daarmee lange wachttijden. "Vooral in het weekend staan mensen lang in de wacht, dat klopt", zegt directeur Mark van Lier van de huisartsenpost. "Het personeelstekort is echt een groot probleem en ik weet niet eens of het ooit nog opgelost gaat worden."

Dat is niet het enige. "Het aantal 65-plussers verdubbelt en het aantal werkenden halveert, dus dat is echt een hele grote uitdaging. Dat geldt natuurlijk voor meer branches. Dus ik sluit niet uit dat de wachttijd nóg langer gaat worden. We hopen dat mensen meer zelf kunnen gaan doen."

Veel onnodige telefoontjes

"Bijna de helft van de dingen bij onze dokterspost kan wel even wachten", vertelt directeur Van Lier. "Ik snap wel dat mensen die in paniek zijn met zieke kinderen bellen, maar we ervaren soms weinig begrip als mensen dan moeten wachten."

Een andere groep bellers die meestal wel even kan wachten, zijn mensen met een sportblessure. Een collega uit Den Haag zegt daarover: "Het is gewoon geworden om te denken: ik moet nu een foto, want ik heb een zere enkel. Maar 90 procent is na het weekeinde gewoon weer over. Ik snap dat het pijnlijk is, maar kijk eerst op internet wat je moet doen. Bij thuisarts.nl of op moetiknaardedokter.nl kunnen ze je verder helpen aan de hand van vragenlijsten."

Mensen moeten dus beter nadenken voordat ze bellen en dus niet uit gemakzucht. Bijvoorbeeld als je de hele week hebt gewerkt en pas op zaterdag met je klacht naar de dokterspost belt. "Dat is niet de bedoeling. Dat jaagt ons met zijn allen ook op kosten", zegt Mark van Lier.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland