Archief
Hoogheemraadschap van Delfland

Hoogheemraadschap van Delfland

Waterkwaliteit iets verbeterd, maar nog veel te doen

Na twee jaar van stilstand is de waterkwaliteit in onze regio licht verbeterd. Toch blijft er nog veel werk te verzetten, meldt het Hoogheemraadschap van Delfland in de Waterkwaliteitsrapportage 2022.

Die lichte verbetering is onder andere terug te zien in de glastuinbouwpolders. Hier zijn 14 verschillende gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen die de norm hebben overschreden. Dit zijn 3 stoffen meer dan in 2021. Tegelijkertijd zijn er 5 stoffen niet meer normoverschrijdend aangetroffen, terwijl dit in 2021 wel het geval was. Wel blijft het middel imidacloprid blijft een zorgenkindje. Ondanks het verbod op het gebruik van dit bestrijdingsmiddel, wordt het nog steeds in het water gevonden.

Delfland zet in deze gebieden extra stevig in op toezicht en handhaving. Er wordt meer gemeten en ook andere overheden zoals de gemeenten worden hierbij betrokken.

In de agrarische gebieden ziet het hoogheemraadschap al een aantal jaar een goede ontwikkeling. Dit is mede door de samenwerking met de kringloopboeren. Maar: "We zien in 2022 op een paar punten hogere concentraties stikstof dan in 2021, dus we blijven alert."