Archief
WOS

'Meer dan 50 procent stijging in het aantal bezwaren tegen WOZ-beschikking'

Wethouder Ben van der Stee verwacht dit jaar bij de gemeente Westland een stijging van 50 tot 60 procent in het aantal bezwaren dat burgers hebben ingediend tegen de voor hun woning vastgestelde WOZ-waarde.

"Wij hebben nu al 1.270 bezwaren ingeboekt en ik verwacht dat dit zal oplopen tot tussen de 1.500 en 1.600 in totaal", meldde hij donderdagavond in een commissievergadering van de gemeenteraad. Vorig jaar zijn er 982 bezwaren tegen de WOZ-beschikking ingediend.

Van der Stee schrijft dit toe aan de massale advertentiecampagnes van commerciële bureaus, die burgers hebben opgeroepen om bezwaar te maken tegen de voor hun woning vastgestelde WOZ-waarde. Zo'n bezwaar kost de burgers niets, maar de gemeente dient de gemaakte kosten van dergelijke bureaus te betalen. De stijging leidt er toe dat de gemeente nu extra personeel moet inhuren voor de afhandeling van de ingediende bezwaren.

'In buurgemeenten nog grotere stijging'

Van de in 2022 gemaakte bezwaren tegen de WOZ-beschikking was ongeveer 70 procent ingediend door een commercieel bureau. Er waren 108 bezwaren gegrond, waarbij de betrokken burger gemiddeld 30 euro heeft teruggekregen. Het daarmee gemoeide totaalbedrag van 3.178 euro was een fractie van de 45.000 euro die de gemeente kwijt was aan WOZ-bureaus.

Westland heeft in de afgelopen maanden via sociale media een campagne gevoerd om de inwoners op deze situatie te wijzen. Of het enigszins heeft geholpen, valt niet vast te stellen. Wel heeft Van der Stee van enkele buurgemeenten begrepen dat de stijging in het aantal bezwaren daar nog veel hoger ligt dan in Westland.

Categorieen:
Nieuws Economie Westland