Archief
Waterman Natuurlijk

Waterman Natuurlijk

Actievoerster Maud (8) dolblij met uitslag Waterman: 'Ik kon er vannacht niet van slapen'

Dolblij zijn alle vrijwilligers, basisschoolleerlingen en andere Wateringers die zwembad De Waterman een warm hart toedragen en de afgelopen week actie voerden voor behoud van het zwembad.

Woensdagavond besliste de gemeenteraad uiteindelijk dat het zwembad voldoende geld krijgt om te blijven bestaan. Voorzitter Leo Zwinkels: "We hadden tot het laatste moment heel veel twijfel of we door konden gaan, deze uitkomst is geweldig."

Met taart en ander lekkers wordt er donderdagochtend door de vrijwilligers feest gevierd, omdat hún Waterman mag blijven. Ook de 8-jarige Maud - die door haar handtekeninginzameling het gezicht is geworden van de actie voor het behoud van de Waterman - is uitgenodigd. "Ik mag even van school weg", lacht ze. "Dat de Waterman mag blijven, had ik gehoopt, maar niet verwacht. Want er is veel geld nodig, maar het is gelukt, Gisteravond was ik zo blij dat ik er gewoon niet van kon slapen."

Volgens de vrijwilligers hebben ook de naburige scholen een bepalende rol gehad in de uiteindelijk uitkomst. Zij voerde dinsdagochtend met zevenhonderd kinderen actie voor het behoud van het zwembad. "We zijn gezien en gehoord, en dat heeft geresulteerd in dit besluit gisteravond", zegt een opgeluchte Debby Haring, directeur van de Mariaschool. "We zijn ontzettend blij dat zo'n mooie locatie voor de kinderen bewaard blijft. Zeker ook voor ons als basisscholen met de uitdaging om vanaf volgend jaar twee keer in de week bewegingsonderwijs aan te bieden, geeft het terrein van De Waterman veel mogelijkheden. In de gymzalen past dat gewoon niet."

Toekomst biedt nog steeds uitdagingen

Toch staat de toekomst van De Waterman - ondanks de positieve uitslag - alsnog voor een aantal uitdagingen. In het amendement staan een aantal voorwaarden. Zo staat in de afspraak met De Waterman, dat het zwembad na de grote opknapbeurt de komende 25 jaar niet meer bij de gemeente hoeft aan te kloppen voor financiële steun.

Verder spreken de redders met De Waterman af, dat de vrijwilligers jaarlijks 25.000 euro uit eigen middelen reserveren voor onderhoud. Zwinkels heeft er vertrouwen in dat het goed komt. "Wij gaan ook veel besparen op fossiele brandstoffen, waardoor we de kosten omlaag kunnen brengen. Daarnaast zijn er nieuwe sponsoren en een grote groep vrijwilligers met enorm veel inzet."

In 2024 pas weer open

Tegenover alle blijdschap staat een grote teleurstelling bij de VVD en GemeenteBelang Westland, die vierkant achter het collegevoorstel om het zwembad te sluiten, staan. Zij vinden het een wankel financieel plan en volgens hen is de jaarlijkse 25.000 euro ook te laag voor fatsoenlijk onderhoud.

Hoewel het zwembad gered is, kan er pas in 2024 echt weer gezwommen worden, omdat de vernieuwing eerst uitgevoerd moet worden. "We zijn van plan om voortvarend te werd te gaan", laat Zwinkels weten. Er moet zo snel mogelijk begonnen worden met bouwen. Maud heeft er nu al zin in. "Helaas moet ik nog even wachten voordat ik kan zwemmen, maar in 2024 ben ik denk ik de eerste die een duik neemt."