Archief
Archieffoto Carry Wilmink

Archieffoto Carry Wilmink

Halve marathon weg uit dorpscentrum: 'Maar geen zorgen over gezelligheid'

Voor het eerst in ruim twintig jaar finisht de halve marathon van Westland komende zondag niet op het Wilhelminaplein in Naaldwijk, maar op het complex van Olympus'70. Desondanks verwacht de organisatie er een mooi evenement van te maken.

De keuze om sportpark De Hoge Bomen als start- en finishlocatie te gebruiken, is vooral praktisch ingegeven, vertelt organisator Eric van Heijningen in WOS Sport. "Voor een organisatie is het belangrijk dat je vrijwilligers hebt. Op het moment dat je een wedstrijd organiseert midden in het centrum van Naaldwijk, heb je 80 vrijwilligers nodig. Het is heel moeilijk om die te vinden. Met dit nieuwe parcours vanaf onze eigen accommodatie is het wat makkelijker."

De zomertijd gaat in, dus de deelnemers hebben een uur minder slaap.

Eric van Heijningen (organisator)

De wedstrijd vindt nu ook op zondag plaats, in plaats van zaterdag. "Maar dat kon niet anders naar ons idee. Op zaterdag is het vrij druk op sportpark De Hoge Bomen. En op het moment dat wij daar met ruim 600 mensen komen, wordt het lastig qua parkeergelegenheid. Nu zagen wij dat komende zondag Westlandia in elk geval niet thuis speelt, dus hebben we gekozen voor 26 maart. Dat is wel een uitdaging, want de zomertijd gaat in. Een uurtje korter slapen dus voor alle deelnemers."

Tekst gaat verder onder de video.

Andere sfeer

Er zal in elk geval een andere sfeer hangen rond de wedstrijd. Op het Wilhelminaplein stond het de laatste jaren vol met (winkelend) publiek. Van Heijningen: "Ik ben een hardloper, dus kreeg er weinig van mee. Ik finishte op het Wilhelminaplein en omdat het vaak niet al te warm was, ging ik door naar de sporthal om het weer warm te krijgen. Maar die sfeer is er nu niet."

Toch maakt de organisatie er een feest van. "Wij proberen op onze eigen accommodatie een mooie sfeer te creëren met muzikale omlijsting. Als Olympus'70 hebben we ook de openingswedstrijden voor onze jeugd. Het is één grote gezellige happening, waar jong en oud bij aanwezig zal zijn. Dus over die gezelligheid maak ik me geen zorgen over."

Beluister het hele gesprek met Eric van Heijningen:

Nieuw parcours

Het parcours van de halve marathon loopt dit jaar via recreatiegebied De Wollebrand langs de Westlandroute naar de Bonte Haas. Via de Zwethkade-Zuid en De Zeven Gaten keren de lopers terug naar De Hoge Bomen. Die route is vorig jaar al 'uitgetest'. De halve marathon ging toen niet door. "Als vereniging en Lopersproject hebben we er toen voor gekozen om een prestatieloop te organiseren vanaf onze eigen locatie. Ook ongeveer hetzelfde parcours dat we zondag gaan lopen. Toen zagen we wel: het parcours is goed en het enthousiasme was bij de lopers groot."

Met 800 deelnemers zijn we dik tevreden.

Eric van Heijningen (organisator)

Op dit moment staan er iets meer dan 400 deelnemers ingeschreven. Van Heijningen verwacht dat dat aantal nog wel oploopt. "Wij hebben bij de Midden-Delfland Halve Marathon in februari gezien dat het aantal inschrijvingen in de week voorafgaand aan de wedstrijd de helft was van het daadwerkelijk aantal inschrijvingen. De hoop is dat we richting de 800 gaan en dan zijn we dik tevreden."

Inschrijven kan tot zaterdagavond via de website van de Ruitenburg Halve Marathon Westland. Na-inschrijving op de wedstrijddag zelf is niet mogelijk.

Programma

09.00-10.30 Start wandelen
09.30-11.00 Ophalen startnummers
11.00 Start halve marathon
11.00 Start 10 kilometer
11.10 Start 5 kilometer
13.20 Start Framerunners 60m
13.30 Start jeugdloop 600m
13.45 Start jeugdloop 1.400m
14.40 Start Framerunners 200m