Archief
Livestream NOS

Livestream NOS

Armand Broos geeft seizoen een 8,5

Het toernooi om De Zilveren Bal markeert deze woensdag de afsluiting van het schaatsseizoen. Bij de mannen is Armand Broos uit Naaldwijk een van de deelnemers. Hij boekte de afgelopen maanden weer veel progressie.

Broos is de houder van het Westlands record op de 500 en de 1.000 meter, beide eind 2022 gereden. Op die eerste afstand - zijn favoriete - scherpte hij zijn tijd dit seizoen zelfs twee keer aan. De Westlander, dinsdag 22 jaar geworden, ziet dat hij nog steeds progressie maakt. "Ik maak nog grote stappen. Ik heb dit jaar op de 500 meter vier tienden van het record afgereden en op de 1.000 een seconde. Dus dat gaat nog goed", zegt hij in gesprek met WOS Sport.

De Naaldwijker, rijdend voor team IKO, is tevreden over het afgelopen seizoen en plakt er het cijfer 8,5 op. "Hoogtepunt was het NK Sprint. Ik werd twaalfde in het klassement, maar eindigde voor het eerst op de 500 meter in de top tien", blikt Broos terug.

Geplaatst voor World Cup Kwalificatietoernooi

Naast de NK's reed Broos afgelopen seizoen vooral mee aan de toernooien om de Holland Cup. Die wedstrijden zijn bedoeld voor schaatsers die net onder de top zitten. Afgelopen weekend was de laatste wedstrijd, waar hij op de 500 meter een achtste plaats haalde. Overall eindigt Broos in de Holland Cup op de tweede plaats. Naast een zilveren medaille levert dat nog iets moois op. "Ik ben ook geplaatst voor het World Cup Kwalificatietoernooi van volgend seizoen. Dat was het doel, want het is lekker als je dat alvast binnen hebt. Dan kun je meer focussen op die wedstrijd zelf, in plaats van dat je je er nog voor moet plaatsen."

Beluister het hele gesprek met Armand Broos:

Zilveren Bal

De Zilveren Bal is 's werelds snelste schaatsshow en vindt woensdagavond voor de zevende keer plaats in de Elfstedenhal in Leeuwarden. Telkens strijden er drie absolute toppers op de 100 meter tegen elkaar voor een plek in de volgende ronde. Uiteindelijk blijven de drie snelste mannen en vrouwen over. Dione Voskamp uit De Lier is titelverdediger bij de vrouwen. Broos werd vorig jaar twintigste.