Archief
WOS

WOS

Toekomst Waterman nog niet duidelijk

Het is nog niet duidelijk wat de gemeenteraad van Westland op 22 maart zal gaan besluiten ten aanzien van het voortbestaan van zwembad De Waterman.

Onmiskenbaar ligt de sympathie van iedereen bij de vrijwilligersstichting die het Wateringse openluchtbad al tien jaar runt. Dat geldt niet alleen voor de raadsfracties, maar ook voor het college van burgemeester en wethouders. "Een betere exploitatie dan nu is niet mogelijk", onderstreepte wethouder Anko Goudswaard maandagavond in een raadscommissievergadering.

Toch blijft hij van mening dat het college bij alle berekeningen van reële cijfers is uitgegaan. En er gingen ook tijdens deze commissievergadering weer tal van cijfers over tafel, waarbij het nodige boekhoudkundig inzicht vereist is om deze cijfers goed te kunnen interpreteren. Er ligt nu nog heel wat huiswerk voor zowel het college als de fracties.

Tekst gaat verder onder de video.

Handtekeningen

Aan het begin van de vergadering werd er door meerdere belanghebbenden ingesproken. Dat begon met de zusjes Maud en Nina Eijgermans (8 en 13 jaar), die vol overgave voor het openhouden van De Waterman pleitten. Zij overhandigden meer dan 2.600 ingezamelde handtekeningen. Daarna volgden onder anderen penningmeester Frank Hollaar en voorzitter Leo Zwinkels van Waterman Natuurlijk, Annemieke Wagenaar van Danscreatie en basisschooldirecteuren Debby Haring (Mariaschool) en Sander Meijer (De Kyckert).

Financiering wijzigingsvoorstel

Coalitiefractie van Westland Verstandig had al een wijzigingsvoorstel aangekondigd om het bad toch open te kunnen houden. Het noodzakelijke geld zou gevonden moeten worden door het grotendeels weg te halen bij het bedrag dat gereserveerd is voor een herontwikkeling van De Noviteit in Monster. Volgend jaar zou dat dan weer ingeruild kunnen worden door het schrappen van een rotonde bij De Lier.

Maar het gaat volgens wethouder Goudswaard in de kern om de keuzes die wij in Westland maken ten aanzien van de vraag waarin wij als gemeente het beschikbare geld willen investeren. Westland heeft een overschot aan zwemwater, aldus de wethouder, die er op wees dat bijvoorbeeld De Hoge Bomen in Naaldwijk een jaarrond voorziening is die een belangrijke rol vervult in het zwemonderwijs in de gemeente.

De wethouder zal in de komende week nog op diverse aspecten informatie verschaffen aan de gemeenteraad. Vervolgens zullen de raadsfracties zich intern beraden over hun opstelling in de raadsvergadering van woensdag 22 maart.