Archief

College ziet geen toekomst meer voor zwembad De Waterman

Het college van B en W van Westland ziet geen toekomst meer voor zwembad De Waterman in Wateringen. Dit heeft het donderdagochtend aan het bestuur en aan de gemeenteraad laten weten.

Als gevolg van vertraging in de procedure tot uitvoering van een noodzakelijke opknapbeurt, is er nu een extra bedrag van 1,9 miljoen euro nodig om die renovatie alsnog te kunnen bekostigen. De gemeenteraad had voor de eerste fase van de modernisering in 2020 al een bedrag van 2,6 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dat blijkt door de toegenomen kosten op de bouwmarkt bij lange na niet voldoende.

Om een totaalbeeld te krijgen zijn ook de kosten voor de tweede fase berekend. Gebleken is dat er voor de realisatie van fase 1 en 2 een totaalbedrag van 6,6 miljoen euro nodig is, zo stelt wethouder Anko Goudswaard. Daarnaast is aanvullende budget noodzakelijk om het zwembad de komende jaren op een wenselijk niveau te kunnen onderhouden. "Er zijn diverse scenario's onderzocht. Er is echter helaas geen sluitende businesscase gevonden voor het zwembad", aldus Goudswaard.

Tekst gaat verder onder de video.

Burgerinitiatief

De Waterman, een seizoensgebonden openluchtzwembad, wordt sinds 2013 gerund door burgers. Zij hebben zich verenigd in de Stichting Waterman Natuurlijk. In de praktijk wordt het bad beheerd door ruim veertig vrijwilligers. Jaarlijks wordt het bad door gemiddeld ruim 40.000 mensen bezocht.

Waterman Natuurlijk is er van overtuigd dat het zwembad wél levensvatbaar is. B en W van Westland stellen echter dat naar hun inschatting de eigen voorstellen van de stichting over renovatie op korte termijn zullen leiden tot opnieuw een investeringsvraag. "Verder is het college van mening dat het beheermodel van de stichting (afhankelijkheid van vrijwilligers, red.) kwetsbaar is op lange termijn, evenals dat een duurzame financieel gezonde exploitatie niet mogelijk is."

Andere bestemming terrein onderzoeken

De Waterman zou overigens dit kalenderjaar gesloten blijven, omdat het niet meer verantwoord is het bad open te stellen. Het college stelt de gemeenteraad voor om onderzoek te doen of het terrein van De Waterman benut kan worden voor andersoortige maatschappelijke, culturele en/of sportief/recreatieve doeleinden. Een definitief besluit over de toekomst van het zwembad zal genomen worden in de raadsvergadering van 22 maart.

Westland Verstandig

De grootste coalitiepartij, Westland Verstandig, heeft direct al laten weten het zwembad open te willen houden. De fractie zegt het collegevoorstel gedeeltelijk te kunnen begrijpen, maar wil vooral dat de gedane beloften aan de inwoners van Wateringen worden nagekomen. "In het coalitieakkoord van de huidige coalitie wordt ook uitgegaan van het open houden van het zwembad en wordt ook al vastgesteld dat de kosten fors hoger zouden worden", zegt Westland Verstandig. Zij komt met een wijzigingsvoorstel.

De Hoge Bomen

Bij veel Wateringers heerst een gevoel dat zwembad De Hoge Bomen in Naaldwijk voorgetrokken wordt. Goudswaard wijst er desgevraagd op, dat het zwembad De Hoge Bomen jaarrond een belangrijke rol speelt in het zwemonderwijs en daardoor geldt als een basisvoorziening. Dat bad is ook aan het einde van zijn normale levensduur. Maar om de continuïteit te bewaren, wordt er binnenkort toch een flinke onderhoudsbeurt uitgevoerd.

"Het geeft mij een heel naar gevoel dat wij met dit voorstel ten aanzien van De Waterman komen, maar ik heb toen ik aan deze functie begon met mezelf afgesproken alleen rekening te willen houden met reële scenario's", verklaart Goudswaard.

Categorieen:
Nieuws Wateringen Westland