Archief
Waterman Natuurlijk

Waterman Natuurlijk

Wateringen verbijsterd over voorgenomen sluiting Waterman

Het voornemen van de gemeente Westland om zwembad De Waterman definitief te sluiten is in Wateringen als een bom ingeslagen.

Het bestuur van de stichting Waterman Natuurlijk zegt er niets van te begrijpen en vestigt nu alle hoop op het amendement dat Westland Verstandig in de raadsvergadering van 22 maart zal indienen. Daarin wordt aangegeven onder welke voorwaarden het zwembad wel langdurig behouden kan blijven.

Volgens voorzitter Leo Zwinkels was zijn stichting ervan overtuigd de mogelijkheden te hebben voor een goede doorstart en een goede toekomst van het zwembad dat dit jaar sowieso zou dichtblijven. Afgesproken is dat de stichting op 6 maart praat met wethouder Goudswaard. "Behalve dat ik te horen kreeg dat er geen sluitende business case was, heb ik eigenlijk geen verdere uitleg gekregen", zegt Zwinkels tegen de WOS, nadat hij telefonisch de boodschap van Goudswaard had gekregen. Hij noemt het verdwijnen van De Waterman een aderlating voor de sport, maar ook voor het welzijn van de Wateringers. "Je haalt op deze manier toch een stukje ziel van Wateringen weg."

Openluchtbaden zijn er zowat niet meer.

Leo Zwinkels (voorzitter Waterman Natuurlijk)

De stichting wijst er op dat ook in het centrumplan Visie Wateringen een belangrijke rol aan De Waterman wordt toegekend. Dan is het niet te verkopen dat door de gemeente zelf veroorzaakte vertragingen in het renovatieproces van het zwembad nu het besluit zou moeten worden genomen om het bad definitief te sluiten, aldus de stichting. Die blijft erbij dat na renovatie van het bassin en de technische installatie en een door de vrijwilligers zelf uit te voeren opknapbeurt van de opstallen het zwembad goed en goedkoop kan worden geëxploiteerd kan worden. Het burgerinitiatief heeft vanaf 2013 bewezen dat het onderhoud beter en goedkoper kon dan toen het bad nog door een commerciële instelling werd beheerd, aldus de stichting.

Zwinkels haalt zijn schouders op over de geluiden dat de Waterman vooral door mensen uit Den Haag wordt bezocht. "Dat is een mooi verhaal. We kijken wel eens waar de bezoekers vandaan komen en die komen overal vandaan, uit Rotterdam, uit Delft en ja, ook uit Den Haag. Maar ook uit het Westland. Waarom? Omdat hier een openluchtbad is, die zijn er zowat niet meer. En men wil in de zomer graag buiten zijn. Ik vind het een vreemde redenering dat een zwembad als de onze alleen door Westlanders bezocht zou moeten worden. De Boetzelaer in Monster, een prachtig zwembad overigens, zal echt niet alleen mensen uit het Westland trekken. Je zal veel meer moeten trekken, anders zal je nooit rond kunnen komen."

Tekst gaat verder onder de video.

Amendement

In het amendement van Westland Verstandig, waarvan Waterman Natuurlijk hoopt dat het een haalbare zaak is, wordt door de gemeente nog eens 1,9 miljoen euro uitgetrokken voor de renovatie van het zwembassin en de technische installaties. Dat bedrag kan worden overgeheveld uit het bedrag dat in de begroting 2023 is uitgetrokken voor de verbouwing van de Noviteit in Monster. Omdat het oorspronkelijke plan daarvoor van de baan is, blijft er geld over dat voor de Waterman gebruikt kan worden, aldus Westland Verstandig.

In het voorstel blijft het totale complex aan de Dorpskade in stand en dat wordt voor de duur van 25 jaar in erfpacht aan de stichting Waterman Natuurlijk gegeven. Die verzorgt het onderhoud van het complex en bekostigt dat uit eigen of van derden verkregen middelen. De stichting wordt verplicht jaarlijks uit de exploitatie een reëel bedrag te reserveren voor dat onderhoud. De gemeente rekent geen erfpachtcanon en neemt de ozb en waterschapslasten van het zwembad voor haar rekening.

De stichting moet meewerken als zich voor het complex een medegebruiker aandient voor de periode in het jaar dat het zwembad gesloten is of als de gemeente zelf daarvoor plannen heeft. Inkomsten daaruit komen dan ten goede aan de stichting, over extra kosten overleggen gemeente en stichting hoe daarmee om te gaan. Tijdens de zomerperiode verplicht de stichting zich het zwembad en omliggende gronden optimaal te gebruiken.