Archief

FloraHolland doet nieuw cao-voorstel, acties voorlopig van de baan

Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft werknemers alsnog een verbeterd cao-voorstel gedaan. Daarmee zijn de aangekondigde acties van vakbonden CNV en FNV voorlopig opgeschort.

Leden van beide bonden hadden het vorige eindbod van de bloemenveiling eind januari in meerderheid afgewezen. Zij vonden dat FloraHolland hen te weinig tegemoetkwam. Vorige week dreigden de bonden met stakingsacties, als de veiling niet met een nieuw voorstel zou komen. Als reactie nodigde de directie van FloraHolland CNV en FNV uit om opnieuw om de tafel te gaan.

De bloemenveiling wil het oude cao-bod op een aantal punten verbeteren. Zo komt er met terugwerkende kracht per 1 januari 2023 een loonsverhoging van 3 procent en per 1 mei komt daar nog eens 0,5 procent bovenop. "Per 1 januari 2023 is het minimumuurloon bij Royal FloraHolland 14,28 euro per uur. Daarnaast krijgen de werknemers nu voor het eerst – in plaats van de door ons gevraagde koudetoeslag – een 'opwarmpauze'. Medewerkers die in lage temperaturen werken, kunnen dan even opwarmen en koffie of thee drinken. Ook komt er een betere reiskostenvergoeding. Die gaat naar 21 cent per kilometer", vertelt onderhandelaar Mirjam van Leussen van CNV Vakmensen.

"Het is nog steeds mager, maar wij leggen dit de komende dagen voor aan onze leden", zegt Jeroen Brandenburg, bestuurder FNV Agrarisch Groen. Leden van de bonden kunnen tot 12 maart hun mening geven over het vernieuwde cao-eindbod.