Archief

FloraHolland krijgt tot vrijdagmiddag om cao-acties te voorkomen

Vakbonden CNV en FNV hebben bloemenveiling Royal FloraHolland tot komende vrijdagmiddag 12.00 uur gegeven om met een betere cao voor het personeel te komen. Anders gaan werknemers hun werk neerleggen.

Dat ultimatum is deze woensdag neergelegd bij de directie van de veiling. De dag begon overigens om 07.30 uur met een fluitconcert op de locatie in Aalsmeer. "Een duidelijk signaal van de veilingwerknemers, bedoeld om de directie terug te fluiten", zegt onderhandelaar Souleiman Amallah van CNV Vakmensen. "De boodschap van de medewerkers is helder: spreek nu heel snel wat beters af over onze salarissen, anders leggen wij het werk neer. Dat is geen loos dreigement, de actiebereidheid is heel groot", vult Jeroen Brandenburg, bestuurder FNV Agrarisch Groen, aan. Het overleg met FloraHolland is geklapt na zeven onderhandelingsrondes.

Royal FloraHolland biedt werknemers een salarisstijging van 100 euro bruto per maand per 1 januari en vervolgens per 1 maart zouden zij er nog eens 3 procent bij krijgen. Maar de bonden vinden dat te weinig. Zij willen dat de salarissen meestijgen met de inflatie. Verder stuit het de medewerkers tegen de borst dat het bedrijf hen geen toeslag wil geven voor het werken in de kou en weigert om het sociaal plan te verlengen dat per 31 december is verlopen. Ook willen de werknemers een goede regeling om eerder te stoppen met werken en minstens 21 cent per kilometer reiskostenvergoeding.

Amallah: "We zien dat de veiling uitstekend draait, ondanks alle zorgelijke verhalen over kwekers die in de problemen zouden zitten. Daar zien we in de praktijk nauwelijks iets van. Alle doemscenario's voor de kwekers zijn tot op heden niet uitgekomen. Daarom wordt het hoog tijd dat de directie van Royal FloraHolland eens aan de belangen van de eigen werknemers denkt, in plaats van vooral aan de belangen van de kwekers. Het evenwicht is nu compleet zoek. De veilingwerknemers verdienen een groter deel van de koek, zeker in een tijd waarin ze hun koopkracht zien verdampen."

De bonden willen een eenjarige cao, met een loonsverhoging van 5 procent per 1 januari 2023, met daarnaast een maandelijkse loonsverhoging van 100 euro. Verder wil de bond onder meer een betere reiskostenvergoeding, een koudetoeslag (die is er nu nog niet), een regeling voor rouwverlof en een betere ouderenregeling.

Bij Royal FloraHolland werken 2.759 mensen op vier locaties: Aalsmeer, Honselersdijk, Rijnsburg en Eelde.