Archief

Trouwambtenaren in Westland mogen minimaal tot en met 75 jaar doorgaan

De leeftijdsgrens voor trouwambtenaren binnen de gemeente Westland wordt verhoogd van 72 naar 75 jaar en kan daarna zelfs met termijnen van twee jaar worden verlengd.

Dat is woensdagavond unaniem besloten door de gemeenteraad. Er ontstond begin december een discussie over leeftijdsgrenzen, toen het college van burgemeester en wethouders een leeftijdslimiet van 75 jaar wilde invoeren voor de zogeheten eendags-trouwambtenaren. In de lokale regelgeving ontbrak voor hen zo’n limiet.

Na enkele discussierondes is de gemeenteraad van oordeel, dat de leeftijdgrens voor zowel gewone trouwambtenaren als eendags-trouwambtenaren opgetrokken dient te worden. Met name bij eendags-trouwambtenaren vindt de raad dat de wensen van degenen die huwen belangrijker zijn dan een leeftijdsgrens. Hierbij wordt ook in aanmerking genomen dat er niet van misstanden is gebleken toen er nog geen leeftijdsgrens gold.

Voortaan ook verlengingsmogelijkheid

De raad nam unaniem een door Westland Verstandig en GBW opgestelde motie aan. Voor gewone trouwambtenaren wordt de standaard eindleeftijd gesteld op 75 jaar (feitelijk op 1 januari van het jaar volgend op het jaar waarin zo'n trouwambtenaar 75 jaar is geworden). Verder moet in bijzondere gevallen en gebleken geschiktheid de eindleeftijd worden opgetrokken. Dat kan steeds voor de duur van twee jaar, waarbij het initiatief uitgaat van de trouwambtenaar zelf.

Afgeschaft

Voor eendags-trouwambtenaren moet de leeftijdsgrens worden afgeschaft, dus wat dat betreft terug naar de situatie zoals die vóór 1 januari van dit jaar gold. Wel moet bij huwelijksvoltrekkingen door een eendags-trouwambtenaar een medewerker van de gemeente toezicht houden op de correcte invulling van de formulieren. De extra kosten daarvan moeten worden opgenomen in het tarief, indien dat nog niet het geval is.