Archief
SignBiblio

SignBiblio

In Westland twee leeftijdslimieten voor trouwambtenaren

De eindleeftijd voor trouwambtenaren in Westland blijft 72 jaar, maar in individuele gevallen kan - via een gang naar de rechtbank - iemand tot en met 75 jaar het huwelijk voltrekken.

Die leeftijdsversoepeling voor 'eenmalige' trouwambtenaren was vorige maand in de gemeenteraadvergadering toegezegd door wethouder Barend Rombout, in reactie op een verzoek van Westland Verstandig.

Het handhaven van de eindleeftijd van 72 jaar voor een reguliere trouwambtenaar heeft directe gevolgen voor 's-Gravenzander Henk Mes. Hij wordt dit jaar op 3 juli 73 jaar. Mes beschouwt de eindleeftijd van 72 jaar als leeftijdsdiscriminatie.

Wethouder Rombout brengt daar tegen in, dat in tal van (overheids)functies leeftijdslimieten gelden. Zo moeten burgemeesters op hun 70ste stoppen. Het is volgens Rombout geen optie om een algemene regeling te baseren op individuele omstandigheden.

Overigens kan oud-leraar Mes in de praktijk nog drie jaar huwelijksceremonies voltrekken, als betrokken bruidsparen dat wensen. Hij kan in zo'n situatie per keer als trouwambtenaar worden beëdigd door de rechtbank.

Henk Mes Patricia Bollen