Archief
Patricia Bollen

'Maximale leeftijd trouwambtenaar volstrekt willekeurig'

's-Gravenzander Henk Mes (72) doet het al jaren met veel plezier: mensen trouwen. Maar hij moet volgend jaar gedwongen stoppen. Waarom? Hij wordt 73 jaar.

En in de gemeente Westland mag je - net als in de meeste gemeentes in onze regio - mensen trouwen tot en met het 72e levensjaar. Henk Mes: "Het is gewoon pure leeftijdsdiscriminatie. Waarom zou je na je 72e geen mensen meer kunnen trouwen?"
Henk Mes, buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs), heeft voor september 2023 al twee trouwverzoeken in zijn agenda staan. "Maar volgens de regels van de gemeente kan ik die niet meer doen", zucht hij diep. "Op 3 juli 2023 word ik 73 jaar."

En dat betekent dat er voor Mes een einde komt aan zijn - wat hij zelf noemt - "eervolle hobby". Hij trouwt inmiddels elf jaar lang mensen. "Voor het geld doe ik het niet. Ik krijg voor zo'n trouwerij net 100 euro, waar zo'n 12 uur werk in zit. Maar het is prachtig om te doen, je komt heel dichtbij mensen. Ik heb altijd voor de klas gestaan, en nog steeds zijn er oudleerlingen die speciaal naar mij vragen."

De wet kent geen officiële leeftijdsgrens voor buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand.

'Volledig willekeurig gekozen getal'

Hoewel Mes een veelgevraagd ambtenaar is en er zelf met volle teugen van geniet, komt er aan zijn hobby volgend jaar op 3 juli 2023 een einde. Snappen doet hij het niet. "Mensen kunnen ook hun rijbewijs blijven verlengen. Raadsleden en wethouders mogen ook na hun 72e doorgaan, waarom trouwambtenaren niet? Als er nu een logica achter zou zitten, maar het getal van 72 is volledig willekeurig gekozen." Volgens Mes is het de wereld op z'n kop. "Veel mensen beginnen als trouwambtenaar, als ze gestopt zijn met werken. Maar aangezien we tegenwoordig allemaal tot ons 67e door moeten gaan, zou de leeftijd van de trouwambtenaar toch ook moeten opschuiven? Daarbij worden we juist allemaal gestimuleerd om bezig te blijven. En dan maak je je nuttig, en moet je gedwongen stoppen."

Leeftijdsgrens voor één dag naar 75 jaar

Mes heeft daarom bij de Westlandse gemeenteraad aangeklopt, die het onderwerp bij het college heeft neergelegd. "De wethouder heeft nu toegezegd om alleen de leeftijdsgrens van trouwambtenaren voor één dag op te schuiven naar 75 jaar", aldus de 's-Gravenzander. De leeftijdsgrens voor 'gewone' buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand blijft echter 72 jaar."

Met het opschuiven van de leeftijdsgrens van eendaagse trouwambtenaren naar 75 jaar, kan Mes de bruiloften in september 2023 tóch doen, mits er voor beide een apart verzoek wordt ingediend bij de rechtbank. Wel vervalt vanaf volgend jaar juli zijn officiële status van buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand en zal ook zijn foto van de website van de gemeente worden verwijderd. "Ik vind het ontzettend jammer", vertelt hij. "Misschien ga ik nog wel als zelfstandige met een eigen website door. Dan kan in elk geval tot mijn 75e jaar per trouwerij voor één dag babs zijn."

'Al wil je ome Piet van 83'

Maar na z'n 75e houdt het écht op, al staat volgens Mes de leeftijd van 75 jaar voor trouwambtenaren voor één dag ook ter discussie. "Stel dat een bruidspaar ome Piet van 83 wil die enorm stottert, waarom zou dat dan niet mogen? Het gaat om de wens van het bruidspaar, daar moet je als gemeente niet voor gaan liggen."

De gemeente Westland stelt in een reactie: "De reden van een leeftijdsgrens is om een te groot leeftijdsverschil tussen een trouwambtenaar en het bruidspaar te voorkomen, waardoor het risico toeneemt op een huwelijksvoltrekking die niet, of in mindere mate, aansluit bij de belevingswereld van het bruidspaar."

Ook in andere gemeenten in onze regio geldt een maximale leeftijdsgrens van 72 jaar. In Leiden is het zelfs 67 jaar. "Hier is voor gekozen zodat het gelijk was met de pensioengerechtigde leeftijd van de andere ambtenaren van de gemeente Leiden", laat een woordvoerder weten. In gemeenten in het oosten van het land ligt de maximumleeftijd daarentegen op 75 jaar.