Archief

Westlandse bierbrouwers op 'speeddate'

Tripple M, Heijds Blond, Rob's pils, het zijn de namen van speciaalbieren waarmee hobbybrouwers donderdagavond in sneltreinvaart konden kennismaken.

Om ervaringen uit te wisselen en te genieten van elkaars brouwsels, vond in Fata Morgana in Monster de eerste Westlandse Bierbrouwers Borrel plaats. Initiatienemers waren de brouwers van Westlandse Bierbrouwerij Zwol. Een van de drie professionele bierbrouwerijen in Westland naast Bospolder Brouwerij en Brewery 22Four. Vorig jaar kende de brouwer een vliegende start. Ze brouwen inmiddels vier verschillende biertjes. Marty Olsthoorn is een van de eigenaren: "We willen Westlanders graag stimuleren om hun eigen biertje te brouwen. Om die reden hebben wij de Westlandse Bierbrouwers Borrel georganiseerd. We zijn blij verrast dat er zich zo'n dertig brouwers hebben aangemeld. De opzet is om net als bij een speeddate kennis te maken met zo veel mogelijk brouwsels. In de 'bierdate' krijgen twee brouwers steeds tien minuten de tijd om kennis te maken met elkaars brouwsel."

Bierbrouwen is 'cool'

De smaak van bier is voor een groot deel afkomstig van de gebruikte grondstoffen. Hop is een van de vier hoofdingrediënten van bier. De verhouding met graan, gist, water en smaakstoffen bepaalt de smaak van je bier. Met een uniek zelf bedacht recept proberen de brouwers zich van elkaar te onderscheiden.

"Geld besparen doe je niet, je moet het echt voor de lol doen" WOS

Brouwer: Marco Messer (Ter Heijde)
Biermerk: Trippel M (2021)
Marco had een brouwpakket kado gegeven aan zijn vader. Maar die deed er niets mee. "Toen ben ik het zelf maar gaan doen. Ik brouw graag tripples, die vind ik het lekkerst. Tripple M staat voor mijn initialen (Marco Messer) aangevuld met de voornaam van mijn echtgenote Marion. Ik heb wel behoorlijk wat geëxperimenteerd, maar heb steeds op dezelfde basis doorgeborduurd." Is zo'n hobby duur, of kun je geld besparen? "Geld besparen doe je niet, je moet het echt voor de lol doen. Een zekere passie hebben. Om er van rond te kunnen komen, lijkt mij heel moeilijk."

Links Martijn, rechts Barts. WOS

Brouwer: Bart (Monsterse roots)
Biermerk: Bob's Pils (2015)
"Mijn vrienden noemen mij altijd Bob. Dat is zo gegroeid. Vandaar de naam van mijn bier." Niet echt logisch, maar toch. Ben je altijd 'De Bob' dan? "Nee, ik zit niet achter die alcoholcampagne." Bart is geen biersommelier, maar weet inmiddels aardig wat van het bierbrouwen. "Meestal brouwen hobbybrouwers speciaal bier. Mijn bier is misschien daarom bijzonder, het is een gewone pils, met een eigen smaak. Het is vooral een uitdaging om pils helder te krijgen."

Bart is samen met een vriend naar de brouwersborrel gekomen. Het bevestigt de vriendschappelijke band tussen de hobbybrouwers. En op de vraag aan zijn vriend: Van Wie Ben Jij Er Een?, antwoordde hij: "Martijn Meijer." Inderdaad familie van de bekende Westlandse zanger Nico Meijer.

"Een carrièreswitch naar bierbrouwer zit er voor mij niet in." WOS

Brouwer: Marco Voois (Ter Heijde)
Biermerk: Heijds Blond (2023)
"Ik ben pas begonnen met brouwer. Mijn eerste brouwsel van 20 liter eindigde in de gootsteen, dat was niet te drinken." Eerste en laatste poging? "Nee, zeker niet. Het gaat een stuk beter. Vrienden vinden het heerlijk en krijgen het graag als verjaardagscadeau." Ambitie? "Ik kom hier vanavond zonder eigen bier maar met een leeg glas om kennis op te doen. Een carrièreswitch naar bierbrouwer zit er voor mij op korte termijn niet in."

Het recept is strikt geheim, daar kan ik verder niet veel over zeggen. WOS

Brouwer: Walter Janssen (Naaldwijk)
Biermerk: Rookporter (2020)
Walter heeft zo'n echt apart biertje. "Het is een bier met als een van de ingrediënten gerookte mout. Niet iedereen houdt van rokerig bier. Maar ik krijg van vrienden altijd hele positieve reacties" Wat kun je vertellen over het recept? "Mijn bier doet mee aan een landelijke brouwerscompetitie. Het recept is strikt geheim, daar kan ik verder niet veel over zeggen. Wat ik wel kan zeggen dat de balans van het bier uitstekend is qua bitterheid en zoetheid. "

Het vervolg

De initiatiefnemers kenden de meeste bierbrouwers nog niet. En daar willen zij verandering in brengen. Aan het einde van de avond zijn alle gegevens verzameld en afgesproken om een app-groep te beginnen. Op die manier krijgt de avond een praktisch vervolg om kennis uit te wisselen. Westlandse Bierbrouwerij Zwol gaat er vanuit dat er zeker een vervolg komt op de eerste Westlandse Bierbrouwers Borrel.