Archief

Blauwkonters schrikt van nieuwe tarieven De Veiling

Carnavalsvereniging De Blauwkonters uit Poeldijk moet mogelijk komende maand de festiviteiten annuleren. De huur die de vereniging voor de grote en kleine zaal van De Veiling moet betalen is bijna verdrievoudigd.

De Blauwkonters heeft hierover een brandbrief aan wethouder Rombout en de raadsfracties gestuurd. De tarieven zijn voor de vereniging niet op te hoesten. Het bestuur hoopt dat de gemeente ervoor kan zorgen dat er een tarief komt "dat past bij een cultureel feest". Dat er zaalhuur moet worden betaald, vindt De Blauwkonters normaal. Maar niet dat er bijna drie keer zoveel voor de grote zaal moet worden betaald.

"Afgelopen oktober vierden we ons 44 jarig bestaan (verlaat) in de Veiling. Toen betaalden we voor de zaalhuur 666 euro, exclusief btw. In februari is het tijd voor de carnaval. De optocht staat klaar, de vergunning is aangevraagd, de leden zijn geactiveerd, het boekje is gedrukt, aan de karren wordt gebouwd en de leden zijn enthousiast. We zijn ons echter kapot geschrokken. De prijs voor de huur van de zaal is gestegen naar 1650 euro ex btw", schrijft het bestuur in de brandbrief

De grote zaal van De Veiling wil de carnavalsvereniging gebruiken voor de kindermiddag. Daarnaast wordt op twee avonden de kleine zaal gebruikt om het Boerenbal en de Bingo te vieren. De kleine zaal kost nu 900 euro per avond. "Het betekent voor onze vereniging dat we in de carnavalsweek alleen aan zaalhuur en schoonmaak voor de veiling 3.700 euro excl. btw mogen neerleggen. Het is voor ons als vereniging van ongeveer 130 leden zonder subsidie niet te doen om deze bedragen te betalen." De vereniging kan de btw ook niet terugvragen, zodat de totale rekening voor het carnavalsfeest op bijna 4.500 euro uitkomt

Het steekt de Blauwkonters ook dat de nieuwe bedragen pas vorige week door De Veiling bekend zijn gemaakt, terwijl de vereniging al in oktober vorig jaar om een offerte had gevraagd. "Mogelijk is door de wisseling in uitbater dit zo lang blijven liggen. We hebben wel gerappelleerd. Als deze prijzen blijven staan, zijn we genoodzaakt carnaval dit jaar te cancelen, en zullen we het in de toekomst ook niet meer kunnen organiseren", aldus de brandbrief. Het klopt volgens het bestuur ook niet met de afspraken die in het verleden zijn gemaakt met de gemeente om De Veiling als hét culturele centrum voor Poeldijk te behouden. "Hiermee komt geen vereniging nog De Veiling in".

Diverse raadsfracties stellen de zaak volgende week in de raadscommissie MO aan de orde. Zowel oppositiepartijen CDA en LPF als collegepartij Westland Verstandig willen dat wethouder Rombout iets aan de tarieven gaat doen.

Pius X

Voorzitter Bas Vermeulen van muziekvereniging Pius X, die voor repetities en uitvoeringen gebruik maakt van De Veiling, is desgevraagd verbaasd over nieuwe huurtarieven. De vereniging heeft diverse datums dit jaar al gereserveerd in verband met uitvoeringen in het kader van het jubileumjaar. Vermeulen zegt niet bekend te zijn met nieuwe huurtarieven. "Sterker nog, wij hebben een brief van de gemeente gekregen waarin wordt aangegeven dat alles hetzelfde blijft en als er eventueel iets zou veranderen, dat daar eerst met ons over gesproken zal worden. En dat is nog niet gebeurd."