Archief
Natuurlijk Waterweg-Noord

Natuurlijk Waterweg-Noord

Kapvergunning roekenbos Sportlaan geschorst

De bomen van het roekenbos aan de Sportlaan in Maassluis worden voorlopig niet gekapt.

De voorzieningenrechter van de Rotterdamse rechtbank heeft de verleende kapvergunning geschorst. De rechter is er niet van overtuigd dat er voor de kap geen ontheffing van de provincie nodig is op grond van de Wet natuurbescherming, zoals de gemeente heeft beweerd. Het wachten is nu op de uitspraak in de bodemprocedure die de afdeling Natuurlijk Waterweg-Noord van de natuurhistorische vereniging KNNV heeft aangespannen.

Maassluis wil aan de Sportlaan een nieuwe sporthal bouwen. In een groot aantal bomen daar nestelen echter roeken. Voordat de gemeenteraad er eind 2021 mee akkoord ging, wijzigde de gemeente de plannen iets, waardoor de bomen met nesten gespaard zouden worden. Andere bomen moeten wel worden gekapt. Natuurlijk Waterweg-Noord is echter van oordeel dat de 36 te kappen bomen een onderdeel vormen van de leefomgeving van de roeken en daarmee van groot belang zijn voor het voortbestaan van de roekenkolonie.

De vereniging maakte daarom bezwaar tegen de kapvergunning. Dat bezwaar werd door het college ongegrond verklaard, maar van de 36 te kappen bomen zou er één kunnen blijven staan. Tegen die beslissing heeft Natuurlijk Waterweg-Noord beroep aangetekend en om te voorkomen dat de gemeente vast met de kap zou beginnen, werd de voorzieningenrechter gevraagd dat tegen te houden.

De vereniging zegt in een verklaring niet tegen een nieuwe sporthal te zijn, maar wel tegen de gekozen locatie. Dat gaat ten koste van het toch al schaarse groen en beschermde natuur binnen Maassluis, aldus Natuurlijk Waterweg-Noord, die hoopt dat de gemeente gaat kijken naar betere alternatieven.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis