Archief
WOS

WOS

Eendenburcht nu van islamitische vereniging

De gemeente Westland heeft het perceel in Wateringen waarop gebouw De Eendenburcht staat, verkocht aan het Islamitisch Cultureel Centrum Wateringen (ICCW). Die gaat er een moskee bouwen.

Donderdag is een koopovereenkomst door beide partijen ondertekend. In december maakte de gemeente bekend het gebouw aan de islamitische vereniging te willen verkopen. Vanwege een juridische uitspraak (het Didam-arrest) kregen andere gegadigden wel 20 dagen de tijd om zich te melden bij de rechtbank. Die heeft de gemeente laten weten dat niemand zich voor een eventuele koop heeft gemeld.

Het ICCW probeert al jarenlang De Eendenburcht te kopen, omdat de huidige behuizing in de Julianastraat veel te klein is geworden. Aanvankelijk zou de locatie aan de Harry Hoekstraat door de gemeente gebruikt worden om het lokalentekort van de basisscholen Hofvilla en Pieter van der Plas op te vangen. Maar toen dat niet meer nodig was door de bouw van een school in de (overigens nog te bouwen) wijk Wateringen-Noord, gingen de lichten op groen voor de vereniging. In 2021 lag er zelfs al een concept-koopovereenkomst, maar toen trok het toenmalige college de stekker eruit en werd het pand in de openbare verkoop gezet.

Begin vorig jaar besloot de gemeenteraad (alleen de LPF was tegen) dat het college opnieuw de gesprekken moest aangaan met de islamitische vereniging. Dat leidde ertoe dat het college in december besloot De Eendenburcht aan het ICCW te verkopen.