Archief
Jan van Rossum

Jan van Rossum

Scenario 4 voor Waterman: geen sloop en nieuwbouw

Bekleed het zwembadbassin met roestvrij staal en vervang de technische installaties, maar wacht nog jaren met vernieuwen van de opstallen. Dat is het vierde scenario voor het Wateringse openluchtbad, dat formeel door Stichting Waterman Natuurlijk bij de gemeente is neergelegd.

Verantwoordelijk wethouder Goudswaard heeft al drie scenario's aan de raad voorgelegd, maar gezien de kosten van twee daarvan is de kans aanwezig dat het zwembad nooit meer opengaat. Maandagavond wordt de raadscommissie MO van de gemeente over alle vier scenario's bijgepraat door Goudswaard.

De situatie met het bassin en de technische installaties is zodanig slecht, dat De Waterman dit jaar al niet opengaat. Vernieuwing is dus nodig om te voorkomen dat het al 88 jaar bestaande zwembad definitief verdwijnt. Eén van de scenario's van Goudswaard is dan ook sluiting van het bad en het terrein voor andere doeleinden benutten. In de twee andere gaat het om (een kostbare) modernisering van het hele bad, al dan niet met uitbreiding via commerciële voorzieningen om het betaalbaar te houden.

'Gebouwgedeelte kan nog zeker 10 jaar mee'

Maar vernieuwing van het gebouwgedeelte is niet nodig, dat kan nog zeker minimaal 10 tot 15 jaar blijven staan, aldus de stichting. En andere voorzieningen op het zwembadterrein kunnen waarschijnlijk alleen worden aangebracht als de huidige zonneweide bij het bad (deels) wordt opgeofferd. Dat is volgens de stichting in de toelichting bij het ingediende vierde scenario onaanvaardbaar, omdat "elke meter minder recreatiegrond een blijvend exploitatieverlies zal gaan opleveren (hoe groter de zonneweide, des te meer bezoekers er toegelaten kunnen worden)".

Voor modernisering van het totale bad is volgens Goudswaard 6,6 miljoen euro nodig en dat is 4 miljoen meer dan de gemeenteraad al in 2020 had gereserveerd voor de eerste fase van de renovatie van De Waterman (bassin en technische installaties). Volgens Waterman Natuurlijk is er echter minder dan 2 miljoen extra nodig als alleen fase 1 nu wordt uitgevoerd. Dat door de vertraging van die fase nu meer geld nodig is dan in 2020 gedacht, ligt volgens de stichting meer bij de gemeente zelf dan bij De Waterman.

Sponsor

Omdat het gebouwgedeelte nog jaren mee kan en een sponsor bereid is 250.000 euro op tafel te leggen voor de wel noodzakelijke en/of gewilde aanpassingen ervan, die door de vrijwilligers kunnen worden uitgevoerd, is sloop en nieuwbouw volgens de stichting niet nodig. En dus is het pleidooi in scenario 4: doe alleen fase 1 en wel zo snel mogelijk om verdere kostenstijgingen te voorkomen. Onderhoud doet de stichting en alle vrijwilligers.

"Wij snappen dat er in deze huidige financiële landelijke crisistijd voorzichtig met geld omgesprongen moet worden. Wij vinden daarentegen ook dat er vanwege deze tijdelijke crisis geen onomkeerbare beslissingen genomen moeten worden om een 88 jaar aanwezige en in die tijd alom gewaardeerde voorziening als De Waterman te sluiten. Sluiting betekent dat er nog minder algemeen toegankelijke voorzieningen overblijven in Wateringen, het toch al meest verstedelijkte en alsmaar drukker wordende dorp in Westland", wordt de raad in een toelichting bij het vierde scenario voorgehouden.