Archief
Signbiblio

Signbiblio

Corona en zelf werven: tennisclubs verwelkomen meer jeugdleden

De coronapandemie heeft bij verschillende tennisclubs in onze regio (mede) geleid tot een stijging van het aantal jeugdleden. Dat blijkt uit een rondgang van de WOS.

Tijdens de pandemie mocht er niet in teamverband worden gesport. Tennissen mocht echter wel - soms met uitzondering van het dubbelspel - omdat spelers daar makkelijk anderhalve meter afstand kon worden gehouden. Jongeren die normaal voetbalden of aan een andere (contact)sport deden, werden daarom lid van een tennisclub.

Onder andere LTC 't Loo in De Lier, LTC Naaldwijk en VT De Hoek in Hoek van Holland profiteerden op deze manier. "In coronatijd konden veel sporten niet meer doorgaan, maar tennis nog wel. Dat gaf een flinke toename", laat voorzitter Cor van Staalduinen van 't Loo weten aan de WOS. De club heeft nu 261 jeugdleden, in 2019 waren dat er nog 182.

LTC Naaldwijk had eind 2022 310 jeugdleden, waar dat er vóór de coronapandemie minder dan 200 waren. "Nu is het voor 2023 belangrijk dat wij onze jeugdleden behouden door middel van het organiseren van leuke evenementen", vertelt bestuurslid jeugdzaken Elma van den Bos. "Elke maand staat er voor de jeugd een evenement of competitie gepland. Ook organiseren wij elk jaar in maart open lessen waar kinderen zich voor kunnen opgeven en kennis kunnen maken met de leuke tennissport."

VT De Hoek ging in de afgelopen jaren naar 120 leden (in 2018 waren dat er nog 81). "Tennis was één van de weinige sporten die tijdens corona wel beoefend mocht worden", bevestigt voorzitter Jeroen Kortsmit. "Dit in combinatie met een actief bestuur en de gezelligheid die onze vereniging uitstraalt. Daarnaast hebben we een zeer actieve jeugdcommissie."

'Vriendjes- en vriendinnetjesdag'

Maar ledengroei bereik je niet alleen met corona. Soms is het ook belangrijk om zelf actief te werven, blijkt bijvoorbeeld bij Tennisclub Honselersdijk: die verwelkomde onlangs het 100ste jeugdlid, een record voor de vereniging. Nog maar zes jaar geleden stond dat aantal op slechts 17. Het bestuur vond het daarom tijd voor een actief wervingsbeleid. "Via onder andere vriendjes- en vriendinnetjesdag en schooltennis kwamen meer en meer Honselersdijkse kids in aanraking met tennis", meldt de club. "Steeds meer kinderen begonnen met het befaamde starterspakket en stroomden uiteindelijk door naar het reguliere lidmaatschap."

LTC Naaldwijk wilde zo'n zes jaar geleden eveneens verandering. De club had toen ongeveer tussen de 140 en 150 jeugdleden. "Wij zijn toen in samenwerking met tennisschool Burgersdijk begonnen met het Starterspakket. Dit is een kennismakingspakket voor de jeugd van een halfjaar. Dus 1 seizoen, zomer- of winterseizoen. Hierin zitten alle zomer- en winterlessen, contributie en de kinderen mogen meedoen met alle evenementen die wij organiseren. Ook met de voorjaars- of herfstcompetitie. Dit alles tegen een gereduceerd tarief", weet bestuurslid Van den Bos. Ook dat had al wat effect.

Kortsmit (VT De Hoek) ziet overigens nog wel mogelijkheden om de tennissport nog aantrekkelijker te maken voor de jeugd. "Bijvoorbeeld door met de Westlandse tennisverenigingen meer onderlinge activiteiten en toernooien te organiseren, waarbij ook tennisschool Burgersdijk een rol kan spelen", verwijst hij naar de regionale tennisschool waarvan veel clubs gebruik maken.

'Ledenaantal gekoppeld aan woningaantal'

Niet alle clubs zien een ledengroei. Bij Verburch in Poeldijk was er afgelopen jaar een kleine afname, nadat er in de jaren daarvoor wel wat jeugdleden waren bijgekomen. "We houden wel de vinger aan de pols", aldus voorzitter Cort van Dijk.

Het Heulse Quintus ging in vijf jaar tijd van 26 naar 16 jeugdleden. Volgens voorzitter Freek Batist heeft dat voor een groot deel aan de beperkte woningbouw in het dorp. "Er zijn jarenlang grote aantallen woningen gebouwd in de grote kernen die nu een tekort aan voorzieningen ondervinden. Terwijl in een kern als Kwintsheul er de afgelopen tien tot twintig jaar nauwelijks huizen zijn gebouwd." De club probeert de jeugd wel te enthousiasmeren, "maar dit wordt steeds lastiger door het lage aantal jeugdleden. Hierdoor zijn er ook moeilijker leuke dingen te organiseren", aldus Batist. "Een paar jaar geleden hebben we wel flyeracties gedaan in de omliggende wijken, maar daar is niet heel veel respons op gekomen. Financiële acties zijn niet echt nodig, voor 40 euro ben je als jeugd een jaar lang lid en kun je het hele jaar door zoveel tennissen als je wilt."

Ook in Schipluiden is de afgelopen jaren weinig gebouwd, maar toch zag de plaatselijke club LTC Keenenburg in de afgelopen jaren steeds een lichte groei. "Dat komt doordat er flink gelobbyd is door de jeugdcommissie. Daarnaast is de laatste aanwas een groep meisjes die voor de tennis hebben gekozen", zegt Arja Boks, die zich bezighoudt met de ledenadministratie. "De kunst is deze jeugdleden te behouden, omdat we vaak zien dat er gestopt wordt, zodra de middelbare school in zicht komt." Boks verwacht overigens dat dat laatste wel moet goedkomen. De club is namelijk bezig met de aanleg van twee padelbanen. Bij andere verenigingen zorgde het aanbod van padel al voor een flinke ledengroei.