Archief

'Innovatief' Logiqs maakt groenten weer lekker en gezond

De Maasdijkse onderneming Logiqs werd eind vorig jaar uitgeroepen tot een van de zeven innovatiefste bedrijven van Nederland in 2022. Maar wat doet Logiqs eigenlijk? Wij namen een kijkje.

"Eigenlijk worden al 50 jaar lang alle groenten die we kweken langzaam minder gezond en minder lekker", legt eigenaar Gert-Jan van Staalduinen van Logiqs uit. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in mobiele plantensystemen voor in de kas. In november won hij een innovatieprijs voor zijn nieuwe klimaatsysteem.

Logiqs kan in het pand op bedrijventerrein Honderdland ook zelf kweken. Dat helpt volgens Van Staalduinen bij het bedenken van een goed teeltsysteem. Hij laat de WOS zien wat het bedrijf doet bij de kweek van basilicum. "Feitelijk is dat een schaduwplant en zodra je die in de zon zet, veroorzaakt dat stress. Bij een plant zorgt stress ervoor dat ze vitamines maken voor zichzelf. En die eten wij dan op."

En dat helpt dus weer bij het gezonder maken van voedsel. "Nu is het eten vaak weken onderweg. Dus worden soorten wereldwijd gekweekt gericht op het lang houdbaar zijn. Maar dat willen wij niet. Wij willen allemaal lekker en gezond eten."