Archief

Arends: 'Afscheidingsbeweging De Lier vergeefse moeite'

Burgemeester Bouke Arends is niet bang dat De Lier straks niet meer bij Westland, maar bij Midden-Delfland hoort. Volgens hem is het initiatief om de dorpskern af te scheiden 'vergeefse moeite'.

Een initiatiefgroep van vijf Lierenaars zette afgelopen zomer de website 'WaarbijHoortDeLier' op. Volgens hen wilden inwoners begin deze eeuw helemaal niet dat De Lier bij Westland zou gaan horen. Zij stellen dat De Lier in 2004 is opgeslokt door 'de te grote buur in wording'. Hun dorp zou er letterlijk en figuurlijk bijgeplakt zijn. "Bungelend onderaan. Onderhevig aan de dominantie van Naaldwijk en 's-Gravenzande", zo wordt betoogd.

Uit een enquete op de website bleek dat de meeste mensen de huidige situatie willen handhaven: bijna 70 procent stemde tegen afscheiding. Desondanks wil de afscheidingsbeweging een bijeenkomst organiseren met een spreker die gespecialiseerd is in herindelingsvraagstukken.

Tekst gaat verder onder de video.

'De uitkomst kon je van een afstand zien aankomen'

De Westlandse burgemeester Bouke Arends is geen moment bang geweest dat hij De Lier zal kwijtraken. "Absoluut niet, want zo werkt het natuurlijk niet", zei hij tijdens opnames van de WOS-talkshow Aan Tafel, waarin deze week op 2022 wordt teruggeblikt met de burgemeesters van Westland, Maassluis en Midden-Delfland. "Ik heb er met genoegen naar gekeken dat mensen blijkbaar een overvloed aan tijd hadden om hier alles aan te besteden. De uitkomst kon je van een afstand zien aankomen, namelijk vergeefse moeite."

Arends vervolgt: "De gemeentegrenzen zijn vastgelegd en er zal geen provincie, gemeenteraad of Tweede Kamer echt maar enige moeite voor over hebben om te zeggen: 'De Lier moet naar Midden-Delfland'."

'Andere dingen aan ons hoofd'

In buurgemeente Midden-Delfland was Bram van Hemmen deze zomer nog maar net aangetreden als waarnemend burgemeester, toen het vraagstuk begon te spelen. "Als De Lier bij Midden-Delfland zou komen, dan waren we niet meer de kleinste van de regio Haaglanden geweest", grapt hij. Dan serieus: "Dit is vooral een vraagstuk dat in de gemeente Westland ligt. Ik beschouw dat en heb daar verder geen mening over. We hebben andere dingen aan ons hoofd dan of we een deel van de buren moeten overnemen of niet."

De uitzending van Aan Tafel is vanaf vrijdagavond 30 december om 18.15 uur te zien op WOS TV en wordt daarna tot middernacht elk uur herhaald. De aflevering is ook te bekijken via Uitzending Gemist. De uitspraken over De Lier hebben de uitzending niet gehaald, maar zijn wel hieronder te bekijken: