Archief

Ludiek of serieus?: 'De Lier hoort niet bij Westland, maar bij Midden-Delfland'

Een ludieke actie of een serieus plan? Er is een initiatiefgroep van vijf personen die het dorp De Lier onderdeel wil maken van de gemeente Midden-Delfland.

Vandaag is de website Waarbijhoortdelier.nl actief geworden. Daarop is een reeks overwegingen te vinden en staat ook een eerste plan van aanpak. "Hoort De Lier bij de Gemeente Westland?", werpen de vijf als vraag op. Hun antwoord: "Nooit gewild. Toch gebeurd. Simpeler kun je het niet stellen. Ondanks natuurlijke grenzen. Een lange en hechte historie. Een volksraadpleging. Een adviesrapport. Een aantal negatieve voorbeelden. Talloze krantenartikelen. Allemaal zeggen ze hetzelfde: Plaats De Lier niet in het Westland. Hoe duidelijk kan het immers zijn: Schipluiden, De Lier en Maasland horen al eeuwen bij elkaar."

Zij stellen dat De Lier in 2004 is opgeslokt door "de te grote buur in wording". Hun dorp zou er letterlijk en figuurlijk bijgeplakt zijn. "Bungelend onderaan. Onderhevig aan de dominantie van Naaldwijk en 's-Gravenzande", zo wordt betoogd.

Geknecht

En zo gaat het nog even door: "Gedwongen deelnemer van andermans regio. Van partner veranderd in deelnemer. Uitbreidingen van voorzieningen gaan aan De Lier voorbij. Laat staan dat er vernieuwingen plaatsvinden. Meedoen wordt gereduceerd tot bijdragen aan het grotere geheel. Tekenen bij het kruisje is de dagelijkse gang van zaken."

"Maar toch, het is nog niet te laat. Historische gebondenheid verbreek je niet zomaar. Dat werkt zo met de diepe wortels van natuurlijke hechtheid. Een onverbrekelijk eenheid van in elkaar overlopende gronden dorpskernen. Uit elkaar getrokken door de bestuurlijke weeffout uit begin deze eeuw. Een fout die om herstel vraagt. Een fout die nog steeds kan worden hersteld. Omdat het kan en moet."

Eerst een anonieme enquête

"Laat ons anoniem weten hoe u het ziet", vragen de initiatiefnemers bij de enquête op de website, waarin permanent kan worden gezien hoe de verhoudingen liggen. "Bij voldoende response voor herstel van De Lier als kern van Midden-Delfland starten wij dan een officiële petitie. Met uitkomst gaan we dan de boer op, of beter gezegd: kloppen we aan bij de minister van binnenlandse zaken Hanke Bruins Slot. Wij, initiatiefnemers rusten dan niet voordat De Lier thuis is in Midden-Delfland."

De initiatiefnemers zijn:
Pieter Hoogerbrugge, Lierenaar en oma is geboren in Maasland, en tot voor kort raadslid voor GemeenteBelang Westland;
Dirk den Hoed, Lierenaar maar nu inwoner van ’t Woudt, was enkele jaren geleden Streekdichter van het Westland;
Peter Varekamp, woont in De Lier maar dat was eerst Maasland;
Dominic Kras, Lierenaar met veel familie in Den Hoorn;
Piet Voskamp, Lierenaar, en onder meer bekend als voorzitter van het Oranjecomité.

7-0, 5-2 of 4-3

Het Westland omvatte in het begin van deze eeuw nog zeven gemeenten. In 2001 werd er in die afzonderlijke gemeenten een volksraadpleging gehouden. Wat wilden de inwoners? Alle gemeenten laten opgaan in één gemeente Westland?, de 7-0 variant. Of de vijf 'bovenste' laten samengaan en ook de twee zuidoostelijke (Maasland en Schipluiden) laten fuseren?, de 5-2 variant. Of misschien de zogeheten 4-3 variant, waarin De Lier zou samengaan met de 'grasgemeenten' Maasland en Schipluiden.

De initiatiefnemers van 'Waarbij hoort De Lier?' zijn dus uitgesproken voorstander van de 4-3 variant.
Wat vond de Lierse bevolking tijdens het referendum op 19 september 2001? Bijna één op de drie Lierenaren (31,2 procent) wilde naar Midden-Delfland. Een ruime meerderheid (60 procent) van de Lierenaren gaf destijds de voorkeur aan één grote gemeente Westland.