Archief
Bas Booister

Maassluis reserveert miljoen voor problemen energiecrisis

De gemeente Maassluis reserveert 1 miljoen euro voor inwoners en ondernemers, die door de energiecrisis in de financiële problemen komen. Dit kondigt het college aan bij de presentatie van de begroting 2023-2026.

De gemeente houdt de komende jaren geld over en ziet daardoor mogelijkheden. "Door de hoge inflatie zien wij dat huishoudens en bedrijven verder in financiële problemen komen. Gelet op onze positieve saldi in 2023-2025 kunnen wij Maassluizers ondersteunen die, ondanks het pakket van het Rijk, tussen wal en schip dreigen te vallen", zegt wethouder Sjef Evers (Financiën). "Wij komen hiervoor nog met voorstellen."

Zoals Evers aangeeft, laat de meerjarenbegroting 'aanzienlijke voordelen' zien in de eerste drie jaar. In 2026 slaat dit om naar een flink nadeel van zo'n 2,5 miljoen euro. Dit tekort ontstaat voor een groot deel als gevolg van de keuzes die het Rijk heeft gemaakt in het vullen van het gemeentefonds, waaruit de gemeenten worden bekostigd.

Afvalstoffenheffing licht omhoog

De afvalstoffenheffing gaat in 2023 iets omhoog, met 3 procent. Een meerpersoonshuishouden betaalt straks 433,20 euro, waar dat nu 418,80 is. Dat is nodig om de afvalverwijdering en een groot deel van de straatreiniging in de stad kostendekkend te houden.

Duurzaam en wonen

Op het gebied van duurzaamheid wordt gesteld dat er een verduurzamingscoach komt voor sportaccommodaties. Daarnaast wordt volgend jaar bepaald welke wijken starten met duurzaam verwarmen zonder gas.

De gemeente hoopt in 2024 de eerste duurzaam betaalbare koopwoningen naar Maassluis' model gereed te maken. Verder staat er over wonen dat er wordt gekeken naar nieuwe projecten bij de metrostations langs de Hoekse Lijn, station Centrum en station West, waar de gemeente eigenaar is van de grond.

Tegen overbewoning, speculatie en woonoverlast voert Maassluis in 2023 een vergunningplicht in voor goed verhuurderschap.

Nieuwbouw scholen

In de begroting is geld opgenomen voor nieuwbouw van de Montessorischool, een school in Wilgenrijk en de uitbreiding op Het Balkon.