Archief
Omroep West

Omroep West

Sam (19) heeft een verstandelijke beperking, maar wordt toch barista

Honselersdijk heeft er een bijzonder koffiehuis bij: 't Nederhofje. Het is een dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking die koffie, thee en take away verzorgen.

Iedere dag zijn er mensen met een beperking die koffie leren branden, taartjes maken en opgeleid worden tot barista. Een van die mensen is Sam, 19 jaar oud en hij woont in Monster. Hij heeft het reuze naar zijn zin als barista in spe, sinds de opening op 1 september. "Ja", zegt hij met een grote grijns terwijl hij als een volleerd barista het koffiezetapparaat bedient.

Vijf jaar geleden is zorgorganisatie Bon Aparte Zorg neergestreken in 't Nederhofje. Momenteel wonen er 25 mensen met een verstandelijke beperking. En sinds begin deze maand zit er een koffiehuis bij. "We moesten het pand rendabel maken en er waren ruimtes over", vertelt Shirley Dekker van 't Nederhofje. "En op die manier is het dagbestedingsidee ontstaan."

Het baristagevoel

"Het leuke is dat de koffiehuizen opkwamen op het moment dat dit gebouw werd neergezet", vertelt Dekker enthousiast. "Dat moet rond 1640 geweest zijn. En dus was de link snel gelegd, we moeten wat met koffie gaan doen." 't Nederhofje is een plek waar mensen heel graag komen. "Doordat hier mensen met een beperking wonen was het wat besloten, maar door dit koffiehuis krijgt de plek weer een sociale functie en is het ook meteen een historische beleving op de manier waarop we het hebben ingericht."

Op dit moment is er plek voor zes dagbesteders met een beperking, die plekken zijn nog niet allemaal ingevuld. De cliënten met een beperking krijgen wel eerst een proeftijd, want er wordt gewerkt met scherpe en hete machines en veiligheid staat voorop. De dagbesteders kunnen helpen bij de koffiebranderij, ze leren taartjes maken of leren het vak van barista. "We sluiten aan bij wat mensen kunnen en willen bereiken en we hopen dat onze dagbesteders zich barista gaan voelen", besluit Dekker.