Archief

Barista in dagbesteding 't Nederhofje

In De Nederhof in Honselersdijk wonen zo'n 25 jong volwassenen met een verstandelijke beperking. Vanaf 1 september wordt er ook een zinvolle dagbesteding gegeven, in 't Nederhofje.

Vorig jaar stonden de betrokken medewerkers van Zorgorganisatie Levin voor een flink dilemma. Levin liet weten dat zij om financiële redenen stopte met de zorgverlening in De Nederhof. De medewerkers wilden echter graag verder met het aanbieden van de zorg.

In Bas Tjiptawardana vonden de medewerkers een partner die hen kon helpen met de opzet van de zelfstandige zorginstelling Bon Aparte Zorg. De naam Bon Aparte Zorg is een link naar het gebouw dat al sinds de tijd van Napoleon bestaat.

Bas Tjiptawardana: "Samen met mijn compagnon Shirley Dekker hebben wij vooraf een haalbaarheidsonderzoek gedaan. De organisatie was immers in financiële nood. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de grootste kostenposten bestonden uit een duur kantoor en hoge overheadkosten. Dat gaf ons de overtuiging dat we het zelf beter konden doen. Met Bon Aparte Zorg kunnen we de kleinschaligheid behouden en ervoor zorgen dat de bewoners kunnen blijven wonen waar zij al woonden."

De Nederhof in Honselersdijk. Archieffoto WOS

Dagbesteding

Bon Aparte Zorg heeft ook gekeken hoe zij het gebouw - naast woonverblijf - nog beter kunnen benutten. "Wij willen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen met een zinvolle dagbesteding. Zij gaan in 't Nederhofje aan het werk in een koffiebranderij en een 'koffie to go'. 't Nederhofje wordt mede gerund door de mensen van de dagbesteding. Sommigen worden zelfs opgeleid tot barista. Ook willen wij mensen van de dagbesteding betrekken bij het onderhouden van onze prachtige tuin en het kweken van kruiden, groenten en fruit."

Donderdag 1 september gaat 't Nederhofje officieel open. Bezoekers kunnen hier dan terecht voor een kopje koffie of een zak versgebrande bonen.