Archief
Jan van Rossum

Jan van Rossum

Zwembad De Waterman blijft komend jaar vrijwel zeker dicht

Het is bijna ondenkbaar dat het zwembad De Waterman in Wateringen komende zomerperiode open kan gaan, meent wethouder Anko Goudswaard van de gemeente Westland.

Het bad moet hoognodig een modernisering ondergaan, maar het aanbestedingsproces heeft vorig jaar vertraging opgelopen. Inmiddels liggen de begrote kosten voor de gemeente netto 1,2 miljoen euro boven de in 2020 berekende investering van 2,6 miljoen euro; de in totaal begrote kosten lagen afgelopen zomer al op 4,56 miljoen euro.

Daar is nu geen budget voor bij de gemeente en bovendien is het de vraag of het burgerinitiatief De Waterman de exploitatie vervolgens rond kan krijgen. Als de uitvoering van het herstel voor de zomer van volgend jaar zijn beslag zou moeten krijgen, hadden allerlei zaken nu al geregeld moeten zijn.

Veiligheid niet meer te waarborgen

Met de huidige installaties kan niet worden doorgegaan, omdat de veiligheid niet is te garanderen. In een commissievergadering van de gemeenteraad zei Goudswaard maandagavond in antwoord op een vraag daarover van André van der Meer (LPF): "Zonder op details in te gaan: bij veiligheid gaat het ook om hygiëne. Ik ben in de machinekamer daar geweest en toen snapte ik wat ze bedoelden. Dat is niet meer te waarborgen. Dat zit met touwtjes aan elkaar vast. Het bad is ook lek. Er loopt een dertigtal kuub water per dag uit en dat zorgt ervoor dat er een onveilige situatie is."

Om de exploitatie haalbaar te maken, werkt de gemeente nu met het burgerinitiatief diverse scenario's uit. Daarbij viel ook het woord 'projectontwikkelaar', waardoor steunraadslid Maxim van Ooijen (D66) ongerust werd. Hij vreest voor een deel van het groen bij het zwembad.
Goudswaard probeerde die ongerustheid een beetje weg te nemen. Hij sprak van mogelijkheden van medegebruik en van dubbel gebruik, waarbij volgens hem vooral gedacht moet worden aan sportgerelateerde zaken. In oktober hoopt hij enkele scenario's op tafel te kunnen leggen.