Archief
PR

Kwekers in de Kunst stopt ermee

Cultuurorganisatie Kwekers in de Kunst bestaat niet meer. Na de voorstellingen van de stadsopera Maduro in Amare in Den Haag, heeft het bestuur de stichting opgeheven.

"De coronacrises en het niet opgenomen worden in het vierjaren kunstenplan van de gemeente Den Haag (ondanks lovende woorden over ons werk) heeft tot het besluit geleid om zich op te heffen", zo is de verklaring van het bestuur. Kwekers in de Kunst was bekend van onder meer de grote strandopera's van Festival Classique en de communityprojecten van Amare en het Zuiderstrandtheater.

Opvolger van Dario Fo

Kwekers in de Kunst was in 2015 de opvolger van Dario Fo, dat het faillissement had aangevraagd na het wegvallen van subsidie door de gemeente Westland. Geprobeerd werd daarna om via andere, commerciële wijzen geld aan te boren, maar dat was zonder succes.

Dario Fo was gevestigd in de Poeldijkse Voorstraat, maar opvolger Kwekers in de Kunst verhuisde naar Den Haag en ging zich ook meer op die stad richten. Het laatste project was dus Maduro.

Twee nieuwe initiatieven

Het stoppen van Kwekers in de Kunst betekent niet dat de betrokkenen stoppen met hun creatieve producties. Sterker: er zijn twee nieuwe initiatieven ontstaan, te weten Klapstuk (met onder anderen Boudewijn Ruigrok) en Molto (Rick Schoonbeek).

Ruigrok over Klapstuk: "Net als Kwekers in de kunst gaan we muziektheaterproducties maken met mensen uit de stad, maar we willen een andere richting op, met frisse, jonge theatermakers. We willen ons vernieuwen. Thema's van nu aansnijden. Stem geven aan wat gehoord moet worden. De synergie tussen de eigenwijze nieuwe ideeën van jonge makers en de jarenlange ervaring die we hebben wordt onze kracht."

Categorieen:
Nieuws Cultuur Westland