Archief
OSeveno via Wikimedia (CC)

Westlandse vrijwilligers naar stadsopera

De gemeente Westland nodigt Westlandse vrijwilligers uit om gratis de stadsopera Maduro te bezoeken.

Deze vindt plaats op zondag 4 september om 14.15 uur en dinsdag 6 september om 20.15 uur in theater Amare in Den Haag. De opera is een productie van Amare, het Residentie Orkest en De Dutch Don't Dance Division in samenwerking met Kwekers in de Kunst en toneelschool Rabarber. De gemeente mag 700 toegangskaarten uitdelen (350 per avond).

Dit vloeit voort uit een schikking die de gemeente Westland en Kwekers in de Kunst in maart 2020 hebben getroffen over een financieel conflict. Aanleiding van dat conflict was een toezegging die de toenmalige burgemeester Van der Tak in 2017 aan de cultuurorganisatie had gedaan: die zou 100.000 euro krijgen voor een voorstelling bij de opening van het World Horti Center; 40.000 euro daarvan werd al vooruitbetaald.

Oplossing

De gemeenteraad was het hier niet mee eens en wilde niet alleen het restant niet betalen maar ook het voorschot terug hebben. Daar haalde de rechtbank een streep door. Uiteindelijk kwam er in 2020 een voor beide partijen aanvaardbare oplossing: Kwekers in de Kunst zou in totaal 85.000 euro krijgen en daarvoor een tweetal voorstellingen voor door de gemeente aan te wijzen Westlanders verzorgen. Dat zijn dus de vrijwilligers geworden.
Aanmelden voor Maduro kan door een mail te sturen naar representatie@gemeentewestland.nl. In de mail moet behalve de contactgegevens ook worden aangegeven hoeveel kaarten er gewenst zijn (maximaal 2) en voor welke organisatie het vrijwilligerswerk wordt uitgevoerd. De kaarten worden per mail toegestuurd. Vol is vol.

Maduro is een gloednieuwe stadsopera over liefde, verzet en verraad in tijden van oorlog én over het ontstaan van Madurodam. Het is het verhaal van de jonge oorlogsheld George Maduro (1916-1945). Zijn tragische levensverhaal is ook nu weer uitermate actueel. Bij Maduro zijn meer dan 100 zangers uit Den Haag en omstreken betrokken, naast de musici van het Residentie Orkest en een groep van professionele solisten. De hoofdrollen worden vertolkt door musicalvedette Doris Baaten en de jonge bas-bariton Alexander de Jong.