Archief
WOS

WOS

'Volgend jaar parkeerticket bij strand betalen met app of QR-code'

Strandgasten in Westland kunnen vanaf volgend jaar hun parkeerkosten mogelijk makkelijker betalen. De gemeente overweegt opties als een app of QR-code.

Dat schrijft wethouder Pieter Varekamp na vragen van de Westlandse VVD-fractie. De liberalen zagen op zonnige dagen lange wachtrijen bij de parkeerautomaten. Daar moet wat de VVD betreft iets aan worden gedaan.

Op dit moment is het zo, dat bij lange wachtrijen, de slagbomen worden geopend. De gemeente neemt in dat geval het verlies aan inkomsten voor haar rekening. Maar als het aan het college ligt, zijn die wachtrijen volgend jaar verleden tijd. "Het college overweegt om met moderne betaalsystemen, zoals via app of QR-code, de klantvriendelijkheid te verbeteren", aldus Varekamp. De mogelijkheden daarvoor worden nu onderzocht.

Slagboom gesaboteerd

Sinds 2020 geldt er bij de strandopgangen Molenslag, Beukel en Vlugtenburg een nieuw systeem voor betaald parkeren. Tot en met 2019 moest vooraf worden betaald bij de Westlandse strandparkeerterreinen, maar nu zijn er variabele tarieven. Dat betekent dat de automobilisten pas bij het vertrek gaan afrekenen bij de betaalautomaat. Het nieuwe systeem heeft zo z'n opstartproblemen. In het eerste jaar werd al eens een slagboom gesaboteerd, omdat er lange wachtrijen ontstonden.

Volgens Varekamp is het huidige parkeersysteem aanbesteed voor een periode van vijf jaar (de overeenkomst loopt af in maart 2024), met een verlengingsoptie van vier keer één jaar. In 2023 staat er een evaluatie van het parkeren op de agenda. "Tot die tijd wordt in samenwerking met de contractpartner gewerkt aan finetunen en verbetering van het bestaande systeem", aldus de wethouder.