Archief
Archief WOS

Nog geen duidelijkheid met betrekking tot politieonderzoek inzake 'Sweelincklaan'

Het is nog niet duidelijk of de politie een strafrechtelijk onderzoek zal instellen naar aanleiding van een mogelijke zedenzaak bij ISW Sweelincklaan in 's-Gravenzande.

De aangifteprocedure was donderdagmiddag nog niet helemaal doorlopen. "Als de aangifte binnen is, zal deze worden beoordeeld", zo verklaart een woordvoerder van de politie.

Het gaat in deze zaak om een melding van grensoverschrijdend gedrag tijdens een voorval dat zich in het schooljaar 2003/2004 zou hebben voorgedaan. ISW was in het afgelopen weekeinde met betrekking tot het doen van aangifte onder druk gezet door de melder van een incident dat hem op 13-jarige leeftijd tijdens een les in een klaslokaal zou zijn overkomen. Een leraar zou hem onzedelijk hebben betast.

Die melder heeft zich op 20 juli dit jaar zelf al tot de politie gewend. "Wij ontvingen in juli een melding van iemand die zegt oud-leerling te zijn van het ISW. Het gaat om een melding, niet om een aangifte. De melder wenst anoniem te blijven, en gaf in de melding aan geen strafvervolging te willen", aldus een woordvoerder van de politie.
"De politie en het Openbaar Ministerie hebben de melding bekeken en besloten geen strafrechtelijk onderzoek te starten", was de uitkomst.

Blijkens de geldende regelingen, moet een onderwijsinstelling bij een melding van grensoverschrijdend gedrag, ook al is die anoniem gedaan, wél aangifte doen bij de politie.

Meldpunt

De melder stelde eerder deze week: "Ik hoop dat het ISW uiteindelijk overgaat tot het opzetten van een meldpunt. Voor mij is altijd het doel geweest om te zorgen voor een veilig(ere) leeromgeving. Het ging/gaat niet eens zozeer om wat er mij is overkomen, maar dat dit soort zaken niet meer gaan voorkomen bij het ISW, maar ook bij alle andere scholen in Nederland."

De betrokken docent zit overigens voorlopig thuis. "We kunnen gewoon geen risico's nemen. Mocht blijken dat hij het heeft gedaan, is het terecht. Mocht blijken dat hij onschuldig is, dan is het wel heftig voor de leraar", aldus de woordvoerder van ISW.