Archief

ISW doet aangifte van klacht over grensoverschrijdend gedrag

De middelbare school ISW Sweelincklaan in 's-Gravenzande heeft bij de politie aangifte gedaan van een klacht over grensoverschrijdend gedrag dat een oud-leerling in de jaargang 2003/2004 zou zijn overkomen.

Dat heeft de directie maandagavond laten weten aan de betrokken oud-leerling, die zich ten opzichte van de school in anonimiteit hult. Hij stelt dat zowel de Onderwijsinspectie als de politie weten wie hij is. De oud-leerling wil zelf geen aangifte doen, omdat dan de door hem beschuldigde leraar bekend wordt met zijn identiteit.

De dertiger heeft op 19 juli dit jaar bij de school en bij de overkoepelende organisatie Lucas Onderwijs een klacht ingediend over grensoverschrijdend gedrag door een leraar. In januari dit jaar had hij het incident al gemeld bij de Onderwijsinspectie. De inspectie had hem psychologische hulp aangeboden, maar daar had de oud-leerling geen behoefte aan, omdat hij volgens eigen zeggen al wordt begeleid door een psycholoog die kennis draagt van het voorval.

"Als 13-jarige jongen ben ik in het leerjaar 2003-2004 door X betast aan mijn geslachtsdeel. Het voorval vond plaats op locatie ISW Sweelincklaan te 's-Gravenzande", aldus de oud-leerling. De betasting had plaatsgevonden tijdens een les en kennelijk zonder dat medeleerlingen dit in de gaten hadden.
Dat incident kwam begin dit jaar weer extra in zijn gedachten, toen onder meer het misbruik bij The Voice of Holland en de onthullingscampagne van tv-presentator Tim Hofman veel aandacht kregen.

Onderzoek

De oud-leerling wil dat de school actief nagaat of er meer leerlingen in de afgelopen twintig jaar te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag. "Ik vind en verwacht dat er vanuit ISW verder (onafhankelijk) onderzoek gedaan wordt naar mogelijk meerdere gevallen rondom deze of eventueel andere leraren binnen de ISW-scholen".
Reactie namens ISW: "Wij hebben alle protocollen gevolgd die in dit soort kwesties gelden." Bij de school wordt het betreurd dat de oud-leerling zich blijft hullen in anonimiteit. Ook wordt het als een complicatie ervaren dat het voorval zich negentien jaar geleden heeft voorgedaan.
"De zaak ligt wat ons betreft nu bij de politie. Wij wachten eventuele vervolgstappen van de politie verder af", aldus ISW.