Archief
WOS

Asfalt op voormalig NAM-terrein Naaldwijk blijft nog jaren liggen

Het voormalige NAM-terrein langs de Hoge Noordweg in Naaldwijk, op de grens met De Lier, wordt ook de komende jaren ongewijzigd gehandhaafd. Dat blijkt uit navraag bij het bedrijf.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) maakte begin 2013 de plannen bekend om op het terrein nabij Westerlee te gaan boren naar aardgas. De verwachting was dat er ongeveer een half miljard m3 aardgas in de bodem zou zitten, een naar verhouding klein veld, maar desondanks mogelijk wel de moeite waard. In september 2014 bleek uit proefboringen echter dat er te weinig gas zit om gaswinning hier rendabel te maken.

Hoewel er niet meer wordt geboord, ligt er acht jaar later nog steeds een volledig geasfalteerd terrein met hekken eromheen. "De boorput is bij het verlaten tijdelijk afgesloten", legt een woordvoerder van de NAM uit. "Om deze formeel volgens de Mijnwet definitief af te sluiten, zullen we nog een keer terug naar de locatie moeten komen. Dat is ook de reden dat de locatie er nog steeds in de huidige vorm ligt."

Duurzame energie

Wanneer zo'n formele afsluiting van de boorput wordt uitgevoerd, is onduidelijk. Ondertussen lopen er wel gesprekken over een nieuwe invulling van het terrein. Er hebben zich partijen gemeld die mogelijk geïnteresseerd zijn in de winning van duurzame energie, zoals bijvoorbeeld aardwarmte. "De uitwerking en haalbaarheid van dergelijke ideeën kosten tijd, derhalve zal deze locatie ook de komende jaren nog wel in de huidige vorm blijven liggen", besluit de woordvoerder.