Archief
Archieffoto WOS

Archieffoto WOS

Koppert Cress verliest hoger beroep om gratis gezonde lunch

Koppert Cress in Monster moet toch belasting betalen over de gratis gezonde lunches voor het personeel.

Dat heeft het gerechtshof in Den Haag in hoger beroep besloten. Volgens het hof valt een gezonde lunchmaaltijd niet onder de vrijstelling van belastingen. Die kan alleen gegeven worden als een regeling past binnen het arbeidsomstandighedenbeleid van een onderneming. En een gratis gezonde lunch bevordert het welzijn en de gezondheid van werknemers in het algemeen, aldus het hof.

Directeur Rob Baan van Koppert Cress wil dat zijn werknemers gezond eten en laat een chef-kok daarom elke dag een groentelunch bereiden, die de werknemers gratis kunnen nuttigen. De Belastingdienst vond echter dat zoiets verkapt loon is en wilde dat het bedrijf over de waarde van de lunches 80 procent belasting zou betalen. Over de jaren 2017 en 2018 gaat het om meer dan 50.000 euro. Baan was het er niet mee eens en stapte naar de rechter. Daar kreeg hij echter geen gelijk. In het hoger beroep volgt het gerechtshof nu de argumentatie van de rechtbank een jaar geleden dat de lunch niet onder de vrijstelling in het kader van de Arbowet valt.

Baan voerde nog aan dat hij van het ministerie van Sociale Zaken had begrepen dat de gerichte vrijstelling voor de lunches wel van toepassing zou zijn. Die had in een mail geschreven: "Het aanbieden van bijvoorbeeld fitness en gezonde maaltijden op de werkplek valt wel onder het arbeidsomstandighedenbeleid, maar niet onder het wettelijk verplichte deel." Het hof vindt echter dat Baan bij het verkeerde loket had aangeklopt. "Belanghebbende wenst immers een fiscale faciliteit toe te passen. Het is dan ook de fiscale wet- en besluitgever die de reikwijdte van een gerichte vrijstelling bepaalt en daarmee de bevoegdheid heeft om zich uit te laten over de toepassing daarvan." En dus gaat alleen de belastinginspecteur daarover. Bovendien gaat de betrokken e-mail helemaal niet over de vraag of de verstrekking van een lunchmaaltijd onder de gerichte vrijstelling kan vallen, aldus het hof.