Archief
RPHS Architecten

RPHS Architecten

Raad van State nog niet akkoord met exploitatieplan centrum Den Hoorn

De Raad van State heeft de gemeente Midden-Delfland opnieuw teruggefloten in de zaak 'Centrumplan Den Hoorn'. Voor de derde keer moet het zogenoemde exploitatieplan worden aangepast.

Een exploitatieplan is een plan waarmee een gemeente grip kan houden op een bouwinitiatief waarbij de gemeente geen eigenaar is van de gronden. In zo'n plan staat een berekening van de exploitatiebijdrage die de grondeigenaar dient te betalen. Daarnaast kunnen er zaken worden geregeld ten aanzien van de locatie-eisen. Het exploitatieplan hoort bij het bestemmingsplan van het nieuwe dorpscentrum. Dat bestemmingsplan is eerder al wel goedgekeurd.

Plus Vastgoed, eigenaar van de gelijknamige supermarkt, en een aantal andere partijen hadden beroep aangetekend tegen het exploitatieplan. In 2018 kregen zij al gelijk en moest de gemeente het plan op diverse onderdelen aanpassen. Een jaar later stuurde de hoogste bestuursrechter Midden-Delfland opnieuw terug naar de tekentafel. Dit keer zijn er zes gebreken die moeten worden hersteld. Dat moet binnen een half jaar gebeuren.

Het komt er onder meer op neer dat Midden-Delfland bepaalde plankosten niet zorgvuldig heeft bepaald en dat niet inzichtelijk is hoe de grondprijzen in het plan tot stand zijn gekomen.
Als de genoemde gebreken zijn hersteld, doet de Raad van State opnieuw uitspraak.

Supermarkt en woningen

In het centrum van Den Hoorn zijn een tweede supermarkt, een Jumbo, en nieuwe woningen voorzien. Daar wordt al jaren over gesproken. Een deel van de gronden binnen het plan is in handen van ondernemer Gerard van Leeuwen en Plus Vastgoed. Via een onteigeningsprocedure probeert de gemeente die gronden nu in handen te krijgen. Die procedure kan overigens stopgezet worden, wanneer beide partijen er toch uitkomen. Van Leeuwen heeft namelijk een alternatief plan neergelegd, waarbij hij zijn gronden opgeeft in ruil voor de bouw van twee appartementencomplexen en vergroting van de Plus-supermarkt. Wethouder Wendy Renzen geeft de lopende gesprekken 'een goede kans van slagen'.