Archief
DSH Architecten

Beroep tegen appartementencomplex in 's-Gravenzande ongegrond verklaard

Het beroep van een omwonende tegen de bouw van een appartementencomplex op de plek van het voormalige gemeentehuis in 's-Gravenzande is ongegrond verklaard.

Bij de Raad van State kon al snel een oordeel worden geveld. Doorgaans laat een uitspraak bij de hoogste bestuursrechter na de mondelinge behandeling zeker zes weken op zich wachten, maar nu was twee weken genoeg.

De omwonende vindt onder meer dat het gebouw, Residence Gravin Machteld, te hoog wordt en in strijd is met de geldende regels. Door de gemeente Westland is bevestigd dat in vergelijking met het vorige plan de maximaal toegestane bouwhoogte op enkele punten wordt overschreden. Desgevraagd is daarover tijdens de zitting eind juli toegelicht dat deze incidentele bouwhoogtes alleen zijn opgenomen voor de verwerking van trappenhuizen en liftschachten. De Raad van State ziet "geen aanleiding voor het oordeel dat de gemeenteraad de binnen het plangebied toegestane maximale bouwhoogtes onvoldoende heeft gemotiveerd".

Vrij uitzicht en privacy

Verder vreest de omwonende voor een belemmering van zijn vrije uitzicht en een vermindering van zijn privacy als gevolg van het plan. De Raad van State oordeelt: Gelet op de omstandigheid dat het plangebied en de woning zijn gelegen in binnenstedelijk gebied, met een dichte bebouwing, en dat een woonsituatie vrij van inkijk in binnenstedelijk gebied niet kan worden gegarandeerd, heeft de gemeenteraad zich op het standpunt mogen stellen dat de mogelijke invloed van het plan op de privacy van de omwonende niet onaanvaardbaar is. "Er bestaat geen recht op een onaangetast uitzicht."

Waardevermindering woning

Ten aanzien van de vrees voor waardevermindering van de woning als gevolg door het plan, bestaat er volgens de Raad van State "geen aanleiding voor de verwachting dat die waardevermindering zo groot zal zijn dat de raad bij de afweging van de belangen hieraan een groter gewicht had moeten toekennen dan hij heeft gedaan". Zijn er in de praktijk toch negatieve financiële gevolgen als gevolg van dit bouwproject, dan kan een verzoek om planschade worden ingediend.