Archief

Reeks monumentenbordjes in Naaldwijk en Honselersdijk aangebracht

De werkgroep Erfgoedbescherming Westland heeft vrijdag in Naaldwijk en Honselersdijk in totaal achttien monumentenbordjes geplaatst.

Een van de objecten vormde het Oude Raadhuis op de hoek van het Wilhelminaplein en de Herenstraat in Naaldwijk. De onthulling werd gedaan door Jan Maat, voorzitter van deze werkgroep, in aanwezigheid van Pim van Haaren, eigenaar van het pand, en een groep belangstellenden.

De werkgroep heeft eerder een plan ontwikkeld om ten minste honderd monumentale panden in de gemeente Westland te voorzien van monumentenbordjes. Passanten krijgen daardoor (meer) kennis van de geschiedenis van de dorpen en de werkgroep hoopt dat daarmee ook meer betrokkenheid met de plaatselijke historie gaat ontstaan. Op de bordjes zijn QR-codes aangebracht waarmee uitgebreidere informatie over een pand kan worden ingezien.

Van vijftig naar honderd

De gesprekken met de Westlandse monumenten-eigenaren verliepen heel positief waardoor er nu al meer dan vijftig bordjes gereed zijn. Die worden de komende weken aan de muren bevestigd. Aan het eind van dit jaar volgt een tweede reeks van vijftig bordjes en de werkgroep heeft de hoop dat dit aantal nog verder uitgebreid kan worden.

Deze campagne kende een voorloper in februari van dit jaar, toen het eerste bordje werd bevestigd aan huize 'Torenzicht' aan de Wateringseweg in Poeldijk.

Maassluis en Midden-Delfland

Westland is niet de enige gemeente in onze regio waar QR-bordjes worden geplaatst bij monumenten. Eerder dit jaar onthulde burgemeester Edo Haan van Maassluis de eerste QR-code bij de verdwenen Moriaan aan de Haven.

Midden-Delfland was de eerste met het initiatief. Daar hangen de QR-codes al zo'n tien jaar.