Archief

Westlandse historie komt tot leven met QR-code bordjes

Met QR-code bordjes moet de geschiedenis van Westlandse monumenten gaan herleven. Deze week is het eerste bordje onthuld bij huize 'Torenzicht' in Poeldijk.

Historische verenigingen hebben voor dit project de krachten gebundeld onder de noemer 'Werkgroep Erfgoedbescherming Westland'. De meeste van de bijna 300 monumenten wil de werkgroep voorzien van een QR-code bordje. Hierop wordt de geschiedenis van het pand of object beschreven in maximaal 130 woorden. Wie meer wil weten, kan de QR-code scannen met een telefoon. De bezoeker komt dan op een pagina waar uitgebreidere informatie te vinden is.

Naast de QR-codes bij monumenten, is de werkgroep ook van plan in iedere dorpskern een groot bord te plaatsen. Daarop komt een beschrijving met de geschiedenis van het dorp. Achter de QR-code op dit bord komt ook een wandelroute te staan om te downloaden die mensen langs de mooiste historische plekken van het dorp leidt.

Het project wordt financieel ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeente Westland. "Dit is een belangrijk project omdat mensen dan kennis kunnen maken met het verleden. Met een QR-code is dat heel modern en heel mooi", aldus wethouder Piet Vreugdenhil.

Maassluis en Midden-Delfland

Westland is niet de enige gemeente in onze regio waar QR-bordjes worden geplaatst bij monumenten. Vorige week onthulde burgemeester Edo Haan van Maassluis de eerste QR-code bij de verdwenen Moriaan aan de Haven.

Midden-Delfland was de eerste met het initiatief. Daar hangen de QR-codes al zo'n tien jaar.

Wouter Loots sprak over het initiatief in Westland bij de WOS Ochtendshow:

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland