Archief
WOS

WOS

Protestvlaggen langs wegen moeten eind volgende week weg zijn

De provincie Zuid-Holland roept mensen op die onlangs een protestvlag hebben opgehangen op een plek die niet van henzelf is, die vlag vóór 5 augustus weg te halen.

De afgelopen weken zijn er op verschillende plekken langs provinciale wegen, bruggen en kruispunten protestvlaggen en spandoeken verschenen. Ook langs de N223 tussen De Lier en Den Hoorn hangen tientallen blauw-wit-rode vlaggen. Ze zijn bedoeld als stil protest tegen de stikstofplannen van het kabinet, die boeren in de problemen zouden brengen.

De provincie meldt dat er veel meldingen binnenkomen over vlaggen die een gevaar kunnen vormen voor de verkeersveiligheid. Onlangs is zelfs de eerste afgescheurde vlag op een rijdende auto terecht gekomen. Dit wil de provincie verder voorkomen. Want hoe langer de vlaggen blijven hangen, hoe meer kans op dit soort situaties.

Protestvlaggen die een direct gevaar vormden voor de verkeersveiligheid, bijvoorbeeld loshangende vlaggen, vlaggen die het zicht van camera’s blokkeerden of die het zicht op borden of verkeerslichten belemmerden, zijn inmiddels verwijderd. De overige vlaggen moeten de 'ophangers' vóór 5 augustus zelf weghalen.

Gedeputeerde Frederik Zevenbergen: "Het recht op protest is een groot goed in Nederland, maar stopt als je de veiligheid van anderen in het gevaar brengt. Dit is nu het geval en daarom trek ik een duidelijke grens. We geven iedereen tot 5 augustus de mogelijkheid om zelf de vlaggen en spandoeken te verwijderen. De vlaggen en spandoeken die na deze datum nog hangen worden verwijderd."